Smakosze.pl Przepisy Zrobiłam letnią wersję uwielbianej zupy. Moja rodzina zajadała się nią w czasie upałów
canva/pattonmania

Zrobiłam letnią wersję uwielbianej zupy. Moja rodzina zajadała się nią w czasie upałów

19 lipca 2023

Zupa pomidorowa nie zawsze musi być serwowana na ciepło. Niedawno zrobiłam hiszpańską odsłonę dania ze świeżych, dojrzałych w słońcu warzyw, czyli gazpacho. Podawana niczym chłodnik potrawa zachwyciła wszystkich domowników. Spróbujcie i wy.

Przepis na hiszpański chłodnik z pomidorów

Choć w lecie najczęściej wybieramy chłodnik z botwinki czy ogórków, potrawa pochodząca z Andaluzji, wykonana z soczystych, sezonowych pomidorów z pewnością skradnie niejedno serce. Jej wykonanie jest niesamowicie proste , a sekretem smaku są świeże warzywa i dobrej jakości oliwa z oliwek i ocet winny. Warto skosztować.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów np. malinowych
  • 1 większa papryka czerwona
  • pół dużego ogórka szklarniowego
  • 1 większa czerwona cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 10 ml octu winnego
  • 15 ml oliwy z oliwek
  • cukier, sól i pieprz w ilości do smaku
  • natka pietruszki lub mięta
Wczoraj wróciłam znad morza. Teraz wszyscy zajadają się tam tą rybą, jest tania, smaczna i bardzo zdrowa

Jak zrobić niecodzienną zupę pomidorową? Gazpacho skusi każdego

Pomidory, ogórka oraz paprykę starannie umyłam. Pokroiłam je w kostkę , a w przypadku papryki usunęłam też gniazdo nasienne. Cebulę oraz czosnek obrałam z łupin, rozdrobniłam niedbale.

Wszystkie warzywa poza 1-2 łyżkami kostek papryki i podobną ilością ogórka, zblendowałam z dodatkiem octu winnego i oliwy z oliwek. Chłodnik doprawiłam solą oraz pieprzem. Można też cukrem, gdyby wyszedł zbyt kwaśny.

Jak podać pomidorowy chłodnik?

Hiszpanie serwują gazpacho z dodatkiem chrupiących grzanek z pszennej bułki, obowiązkowo ozdobione kleksami z oliwy z oliwek. Chłodną zupę pomidorową zawsze posypują też odrobiną niezblendowanych warzyw oraz posiekaną natką pietruszki lub listkami mięty.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na chłodniki. Szczególnie polecamy zimną zupę pomidorową z dodatkiem słodkiego arbuza . Tradycjonalistów z pewnością skusi prosty i sycący chłodnik litewski .

Chłodnik hiszpański gazpacho.png
canva/Helena Krol
Kupiłam gotowy obiad w Biedronce. Do tej pory nie wiem czemu chcą za niego tyle pieniędzy
Nic nie pobije sernika Ani Bardowskiej. Wystarczą tylko 4 składniki
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy