Smakosze.pl Przepisy Zrobiłem na próbę zapiekankę z przepisu Heni. Ten obiad był hitem w moim domu
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl

Zrobiłem na próbę zapiekankę z przepisu Heni. Ten obiad był hitem w moim domu

24 października 2024

Prosta zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego pod śmietanowym sosem to obiadowy hit. Jest sycąca, a przede wszystkim łączy w sobie klasyczne obiadowe smaki. Taki szybki w przygotowaniu i łatwy do odgrzania obiad można jeść ilekroć mamy ochotę na prosty, smaczny posiłek.

Zapiekanka na obiad

Zapiekanki słusznie cieszą się w naszej kuchni niezwykłym uznaniem. Od posiłków na studenckim budżecie po wystawne obiady z warstwami wyrafinowanych pyszności – z prostej idei zapiekanki można wyczarować wszystko. Nie na darmo to samo pod wysublimowanym francuskim słowem casserole to część żelaznego kanonu europejskiej tradycji kulinarnej.

Tu jednak mamy do czynienia raczej z prostym obliczem zapiekanki. Łączymy w niej ziemniaki, mięso mielone , pieczarki i niezbędny w takich razach starty ser . Roztapia się on w śmietanowym sosie, co nadaje kompozycji pełni smaku.

składniki zapiekanki
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl
Żadna Biedronka, Lidl i Dino. Tu zrobimy najtańsze zakupy

Obiad Heni Foks

Ziemniaki do takiej zapiekanki, wzorem Heni, najlepiej kroić w plasterki dopiero po ugotowaniu . W ten sposób mniej się rozwalają. Pozwala to przy okazji zużyć kartofle z poprzedniego obiadu .

Składniki

  • 6 ziemniaków
  • 400 g mięsa mielonego
  • 300 g pieczarek
  • 150 g sera żółtego
  • 2 cebule
  • 30 ml ketchupu
  • 120 ml śmietanki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • Sól, pieprz

Zapiekanka z ziemniakami

Mięso przyprawiamy solą i pieprzem . Dodajemy ketchup (można w zamian za niego użyć koncentratu pomodorowego lub paprykowego) i dokładnie mieszamy. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i kroimy na plastry grubości 6-8 mm.

Naczynie żaroodporne wysmarowujemy masłem. Wykładamy warstwą ziemniaków, oprószamy solą i pieprzem. Na ziemniaki wykładamy pokrojoną w kostkę cebulą oraz pokrojonymi w plasterki i podduszonymi do miękkości pieczarkami.

Warstwę pieczarek oprószamy solą i pieprzem. Przykrywamy ją mięsem, dokładnie rozkładając warstwę na powierzchni potrawy . Mięso przykrywamy drugą warstwą ziemniaków i znów solimy i pieprzymy.

Jajka łączymy w miseczce ze śmietanką. Przyprawiamy solą i pieprzem i rozbijamy na gładką masę. Polewamy nią ziemniaki, pilnując by rozłożyła się równomiernie. Na wierzch nasypujemy ser żółty.

Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy przez ok. 40 minut. Podajemy natychmiast, a resztki w lodówce przechowujemy na następny dzień.

Wypróbuj też przepis na racuchy z puree z dyni i sprawdź wskazówki, których grzybów nie należy suszyć .

zapiekanka przed pieczeniem
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl
Najgorsze grzyby, jakie można suszyć. Tracą smak i mogą kumulować toksyny
Jesienią robię racuchy tylko z tego składnika. Wychodzą lepsze niż tradycyjne
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy