Zrobiłem na próbę zapiekankę z przepisu Heni. Ten obiad był hitem w moim domu
Prosta zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego pod śmietanowym sosem to obiadowy hit. Jest sycąca, a przede wszystkim łączy w sobie klasyczne obiadowe smaki. Taki szybki w przygotowaniu i łatwy do odgrzania obiad można jeść ilekroć mamy ochotę na prosty, smaczny posiłek.
Zapiekanka na obiad
Zapiekanki słusznie cieszą się w naszej kuchni niezwykłym uznaniem. Od posiłków na studenckim budżecie po wystawne obiady z warstwami wyrafinowanych pyszności – z prostej idei zapiekanki można wyczarować wszystko. Nie na darmo to samo pod wysublimowanym francuskim słowem casserole to część żelaznego kanonu europejskiej tradycji kulinarnej.
Tu jednak mamy do czynienia raczej z prostym obliczem zapiekanki. Łączymy w niej ziemniaki, mięso mielone , pieczarki i niezbędny w takich razach starty ser . Roztapia się on w śmietanowym sosie, co nadaje kompozycji pełni smaku.
Obiad Heni Foks
Ziemniaki do takiej zapiekanki, wzorem Heni, najlepiej kroić w plasterki dopiero po ugotowaniu . W ten sposób mniej się rozwalają. Pozwala to przy okazji zużyć kartofle z poprzedniego obiadu .
Składniki
- 6 ziemniaków
- 400 g mięsa mielonego
- 300 g pieczarek
- 150 g sera żółtego
- 2 cebule
- 30 ml ketchupu
- 120 ml śmietanki
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- Sól, pieprz
Zapiekanka z ziemniakami
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem . Dodajemy ketchup (można w zamian za niego użyć koncentratu pomodorowego lub paprykowego) i dokładnie mieszamy. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i kroimy na plastry grubości 6-8 mm.
Naczynie żaroodporne wysmarowujemy masłem. Wykładamy warstwą ziemniaków, oprószamy solą i pieprzem. Na ziemniaki wykładamy pokrojoną w kostkę cebulą oraz pokrojonymi w plasterki i podduszonymi do miękkości pieczarkami.
Warstwę pieczarek oprószamy solą i pieprzem. Przykrywamy ją mięsem, dokładnie rozkładając warstwę na powierzchni potrawy . Mięso przykrywamy drugą warstwą ziemniaków i znów solimy i pieprzymy.
Jajka łączymy w miseczce ze śmietanką. Przyprawiamy solą i pieprzem i rozbijamy na gładką masę. Polewamy nią ziemniaki, pilnując by rozłożyła się równomiernie. Na wierzch nasypujemy ser żółty.
Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy przez ok. 40 minut. Podajemy natychmiast, a resztki w lodówce przechowujemy na następny dzień.
Wypróbuj też przepis na racuchy z puree z dyni i sprawdź wskazówki, których grzybów nie należy suszyć .