Smakosze.pl Przepisy Zrobisz żeberka lepsze niż w restauracji, wystarczy pamiętać o 1 rzeczy
Fot. Canva/LauriPatterson

Zrobisz żeberka lepsze niż w restauracji, wystarczy pamiętać o 1 rzeczy

18 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Żeberka to świetny pomysł na obiad. Jednak, choć wieprzowina nie jest trudnym mięsem, nie każdy umie zrobić je w odpowiedni sposób. Chodzi o to, by były dobrze upieczone, a jednocześnie soczyste i nieprzesuszone. Zapoznaj się z tym przepisem i dowiedz się, co musisz zrobić, a uzyskasz mięso tak miękkie, że samo będzie odchodziło od kości. Przekonaj się, jakie to proste.

Żeberka mogą być smaczne

Przygotowanie żeberek nie jest takie łatwe. Wielu obawia się, że mięso wyjdzie zbyt twarde, przez co całe danie nie będzie nadawało się do spożycia. A przynajmniej zniknie połowa przyjemności z jego jedzenia.

Przyznam się szczerze, że ja też nie robiłem żeberek w domu. Miałem podobne obawy. Na szczęście znalazłem świetny sposób, dzięki któremu żeberka wychodzą teraz nie tylko odpowiednio miękkie, ale też smaczne i soczyste. Smakują lepiej niż z restauracji. A to tylko dzięki jednej rzeczy. Poniżej znajdziesz sposób oraz przepis.

żeberka 2.jpg
Fot. Canva/pixelshot
Biedronka w poważnych tarapatach, kasjerzy nie mają złudzeń. „To będzie piekło"
Te produkty będą dobre dla twojego mózgu. Poprawią pamięć i koncentrację

Oprócz mięsa pamiętaj o tym

Najważniejszym składnikiem tego przepisu są, oczywiście, żeberka . Dlatego zadbaj o to, aby były świeże i dobrej jakości – niezbyt poprzerastane tłuszczem i miękkie . Istotne będą również pozostałe składniki, które wymieniłem na liście poniżej. Zaopatrz się także w rolkę folii aluminiowej. Jest ona niezbędna do otrzymania miękkich żeberek.

Składniki:2

  • 1,5 kg żeberek
  • 30 g ketchupu
  • 15 g musztardy
  • 20 g miodu
  • 30 ml sosu sojowego
  • granulowany czosnek
  • pieprz
  • sól

Przepis na żeberka idealne

Żeberka oczyść – powycinaj zbędne tłuszcze i grube błony. Możesz również postarać się ściągnąć błonkę z całych żeberek. To pracochłonne, ale smakują lepiej. Mięso posyp solą oraz pieprzem i granulowanym czosnkiem. Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową. Ułóż na niej mięso i piecz przez 40 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.

Po tym czasie wyciągnij blachę z piekarnika. Mięso zawiń szczelnie w podwójną warstwę folii i ponownie umieść je na blaszce w piekarniku. W ten sposób piecz je przez 1 godzinę.

W czasie pieczenie przygotuj marynatę. Do małego garnka wlej sos sojowy oraz ketchup. Dodaj miód i podgrzewając, połącz wszystkie składniki. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut .

Po upłynięciu godziny wyciągnij mięso z piekarnika. Posmaruj je marynatą i piecz odkryte przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie twoje żeberka będą gotowe i miękkie. Wszystko za sprawą folii aluminiowej. Zrób je w taki sposób i przekonaj się, jakie są pyszne. Sprawdź, jak przygotować karkówkę bez piekarnika oraz poznaj przepis na niezwykłe śniadanie .

folia aluminiowa.jpg
Fot. Canva/StockImages_AT
Odkąd poznałem ten trik, jajka sadzone wychodzą idealnie. Szkoda, że nie wiedziałem o tym wcześniej
Mężczyźni chcą rozwodów, bo nie mają obiadów na stole. „Kobiety są od sprzątania i gotowania"
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy