Smakosze.pl Przepisy Zupa pomidorowa z dodatkiem jabłka
Jakub Kossakowski / Materiały własne

Zupa pomidorowa z dodatkiem jabłka

5 listopada 2021

Pomidorowa to jedna z najpopularniejszych zup goszczących na polskich stołach. Jest niezwykle smaczna, a przygotowuje się ją bardzo prosto. Wystarczą dojrzałe pomidory i dobry bulion. Warto urozmaicić tę kompozycję, dodając jabłko. Zbalansuje ono kwasowość pomidora i nada zupie przyjemnej słodyczy.

Proponowaliśmy wam już wiele przepisów na pyszną pomidorową. Wśród nich była niezwykła receptura Jakuba Kuronia wykorzystująca śmietankę czy wersja przyrządzana na bazie pomidorów zasmażanych na patelni . Tym razem proponujemy wrzucić do pomidorowej jabłko, które podkręci smak tej klasycznej zupy . Spróbujcie koniecznie.

Przepis na wyśmienitą pomidorową z jabłkiem

Składniki:

  • 2 średnie marchewki

  • mały kawałek selera

  • 1 niewielka pietruszka

  • kawałek pora

  • 5 ziarenek czarnego pieprzu

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 1 liść laurowy

  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy

  • 4-5 pomidorów

  • 1 jabłko

  • sól, pieprz i cukier w ilości do smaku

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania bulionu warzywnego. Umyte i obrane warzywa wrzucamy do dużego garnka i dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz ziarna pieprzu. Gotujemy przez około 30 minut , a następnie wyjmujemy warzywa i dodane przyprawy.

Do bulionu wrzucamy pokrojone pomidory i starte na tarce o dużych oczkach jabłko. Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu jeszcze przez około 15 minut. Dodajemy olej i przyprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem, ryżem lub ugotowaną al dente czerwoną soczewicą.

Wskazówki:

  • Zupę możemy ugotować z dodatkiem mięsa np. z kawałkiem kurczaka z kością. Wtedy na początku obgotowujemy je, usuwając szumy, a dopiero potem dodajemy warzywa. Przed wrzuceniem pomidorów i jabłka, kawałek mięsa także usuwamy z garnka.

  • Do gotowego bulionu możemy też dodać wcześniej uduszone jabłko i pomidory. Podgrzewamy je wtedy w rondlu albo w mikrofalówce. Wystarczy 10 minut przy ustawieniu mocy na 700 W. Tak przyrządzone składniki przecieramy przez sito i łączymy z bulionem, a następnie doprawiamy zupę.

  • Jeżeli chcemy, by zupa wyszła kremowa, warto zblendować ją wraz z marchewką, selerem i pietruszką. Nabierze wtedy głębszego smaku. Być może konieczny będzie też dodatek większej ilości przypraw.

Zupa pomidorowa w misce
Z dodatkiem jabłka pomidorowa będzie naprawdę wyśmienita

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: grazynagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy