Zupa pomidorowa z dodatkiem jabłka
Pomidorowa to jedna z najpopularniejszych zup goszczących na polskich stołach. Jest niezwykle smaczna, a przygotowuje się ją bardzo prosto. Wystarczą dojrzałe pomidory i dobry bulion. Warto urozmaicić tę kompozycję, dodając jabłko. Zbalansuje ono kwasowość pomidora i nada zupie przyjemnej słodyczy.
Proponowaliśmy wam już wiele przepisów na pyszną pomidorową. Wśród nich była niezwykła receptura Jakuba Kuronia wykorzystująca śmietankę czy wersja przyrządzana na bazie pomidorów zasmażanych na patelni . Tym razem proponujemy wrzucić do pomidorowej jabłko, które podkręci smak tej klasycznej zupy . Spróbujcie koniecznie.
Przepis na wyśmienitą pomidorową z jabłkiem
Składniki:
-
2 średnie marchewki
-
mały kawałek selera
-
1 niewielka pietruszka
-
kawałek pora
-
5 ziarenek czarnego pieprzu
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
1 liść laurowy
-
1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy
-
4-5 pomidorów
-
1 jabłko
-
sól, pieprz i cukier w ilości do smaku
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania bulionu warzywnego. Umyte i obrane warzywa wrzucamy do dużego garnka i dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz ziarna pieprzu. Gotujemy przez około 30 minut , a następnie wyjmujemy warzywa i dodane przyprawy.
Do bulionu wrzucamy pokrojone pomidory i starte na tarce o dużych oczkach jabłko. Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu jeszcze przez około 15 minut. Dodajemy olej i przyprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem, ryżem lub ugotowaną al dente czerwoną soczewicą.
Wskazówki:
-
Zupę możemy ugotować z dodatkiem mięsa np. z kawałkiem kurczaka z kością. Wtedy na początku obgotowujemy je, usuwając szumy, a dopiero potem dodajemy warzywa. Przed wrzuceniem pomidorów i jabłka, kawałek mięsa także usuwamy z garnka.
-
Do gotowego bulionu możemy też dodać wcześniej uduszone jabłko i pomidory. Podgrzewamy je wtedy w rondlu albo w mikrofalówce. Wystarczy 10 minut przy ustawieniu mocy na 700 W. Tak przyrządzone składniki przecieramy przez sito i łączymy z bulionem, a następnie doprawiamy zupę.
-
Jeżeli chcemy, by zupa wyszła kremowa, warto zblendować ją wraz z marchewką, selerem i pietruszką. Nabierze wtedy głębszego smaku. Być może konieczny będzie też dodatek większej ilości przypraw.
Źródło zdjęcia: canva/arfo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: grazynagotuje