Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pomidorówka z podsmażanych pomidorów
Renata Materlińska
Renata Materlińska 08.10.2021 02:00

Pomidorówka z podsmażanych pomidorów

Zupa pomidorowa
canva/arfo

Pomidorówka należy do najbardziej lubianych, polskich zup. Dzięki dodatkowi pomidorów jest wyrazista i kwaskowa. Przekonaj się, jak poprawi się jej smak, gdy przygotujesz pomidorówkę z podsmażanych pomidorów.

Sposobów na przygotowanie zupy pomidorowej jest naprawdę dużo. Niektórzy gotują ją na rosole z poprzedniego dnia, wzbogacając go tylko w koncentrat pomidorowy i zaprawiając śmietaną. Inni nie wyobrażają sobie pomidorowej innej niż ugotowanej z dodatkiem przecieru pomidorowego. Dziś proponujemy zupę pomidorową z dodatkiem świeżych pomidorów. Koniecznie musicie jej spróbować.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pomidorówkę z podsmażanych pomidorów

Składniki:

  • indycze skrzydło lub szyja

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • kawałek korzenia selera

  • natka pietruszki

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 2 ząbki czosnku

  • 50-60 dag pomidorów

  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 100 ml śmietanki kremówki

  • sól, pieprz

Przygotowanie pomidorówki

Marchewkę, pietruszkę i korzeń selera obierz, opłucz, umieść w garnku. Dodaj opłukane mięso, całość zalej ok. 4 l zimnej wody. Gotuj na średnim ogniu, gdy woda zagotuje się, usuń szumowinę.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, przesmaż na oleju. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz posiekany czosnek. Przesmaż, mieszając. Podduś, by odparować nadmiar wody. Jeśli chcesz uzyskać gładką zupę pomidorową, całość możesz zblendować.

Do gotującego się wywaru dodaj przesmażone pomidory, a także ziele angielskie, natkę pietruszki, koncentrat pomidorowy, trochę soli i pieprzu. Gotuj całość ok. 30 minut na niedużym ogniu.

Śmietankę rozprowadź z częścią zupy, wlej do garnka, wymieszaj, zagotuj. Zupę pomidorową dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanym makaronem lub ryżem, przed podaniem możesz posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Na naszych stronach znajdziesz też inne, ciekawe pomysły na pomidorówkę. Skorzystaj np. z przepisu na zupę pomidorową z dodatkiem imbiru, bazylii i mleczka kokosowego albo orzeźwiającą zupę pomidorową z dodatkiem mięty.

smażenie pomidorów
smażenie pomidorów

Źródło zdjęcia: canva/GoloverdaGeorge

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: poprostupycha

Zapraszamy na nasz Instagram