Pomidorówka z podsmażanych pomidorów
Pomidorówka należy do najbardziej lubianych, polskich zup. Dzięki dodatkowi pomidorów jest wyrazista i kwaskowa. Przekonaj się, jak poprawi się jej smak, gdy przygotujesz pomidorówkę z podsmażanych pomidorów.
Sposobów na przygotowanie zupy pomidorowej jest naprawdę dużo. Niektórzy gotują ją na rosole z poprzedniego dnia, wzbogacając go tylko w koncentrat pomidorowy i zaprawiając śmietaną. Inni nie wyobrażają sobie pomidorowej innej niż ugotowanej z dodatkiem przecieru pomidorowego. Dziś proponujemy zupę pomidorową z dodatkiem świeżych pomidorów. Koniecznie musicie jej spróbować.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pomidorówkę z podsmażanych pomidorów
Składniki:
indycze skrzydło lub szyja
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek korzenia selera
natka pietruszki
kilka ziaren ziela angielskiego
1 cebula
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
50-60 dag pomidorów
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
100 ml śmietanki kremówki
sól, pieprz
Przygotowanie pomidorówki
Marchewkę, pietruszkę i korzeń selera obierz, opłucz, umieść w garnku. Dodaj opłukane mięso, całość zalej ok. 4 l zimnej wody. Gotuj na średnim ogniu, gdy woda zagotuje się, usuń szumowinę.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, przesmaż na oleju. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz posiekany czosnek. Przesmaż, mieszając. Podduś, by odparować nadmiar wody. Jeśli chcesz uzyskać gładką zupę pomidorową, całość możesz zblendować.
Do gotującego się wywaru dodaj przesmażone pomidory, a także ziele angielskie, natkę pietruszki, koncentrat pomidorowy, trochę soli i pieprzu. Gotuj całość ok. 30 minut na niedużym ogniu.
Śmietankę rozprowadź z częścią zupy, wlej do garnka, wymieszaj, zagotuj. Zupę pomidorową dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanym makaronem lub ryżem, przed podaniem możesz posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Na naszych stronach znajdziesz też inne, ciekawe pomysły na pomidorówkę. Skorzystaj np. z przepisu na zupę pomidorową z dodatkiem imbiru, bazylii i mleczka kokosowego albo orzeźwiającą zupę pomidorową z dodatkiem mięty.
Źródło zdjęcia: canva/GoloverdaGeorge
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: poprostupycha