Smakosze.pl Przepisy Zupa warzywna bez mięsa. Zrobisz ją z dużą łatwością
canva/aprilante

Zupa warzywna bez mięsa. Zrobisz ją z dużą łatwością

3 marca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zupa warzywna bez mięsa i śmietany to wegańska propozycja obiadowa, która posmakuje każdemu. Jest lekka, a dzięki sporej ilości warzyw bardzo aromatyczna, smaczna i pożywna. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę warzywną bez mięsa i śmietany.

Zupa warzywna wegańska jest jedną z moich ulubionych, bezmięsnych zup. Danie jest bardzo wyraźne w smaku i pożywne. Do zupy dodaję podstawowe składniki, jak marchew, pietruszka, ziemniaki, ale również seler naciowy, groszek i cukinię, które sprawiają, że danie smakuje wyśmienicie i jest bombą witaminową.

Do zupy nie dodaję soli, zastępuję ją sosem sojowym, który jest równie słony, a dodatkowo podkreśla smak warzyw. Zupę doprawiam również pieprzem i sporą ilością natki pietruszki. Warzywna bez mięsa smakuje nawet największym mięsożercom, jest świetna zarówno w chłodne, jak i upalne dni.

Wiesz, że nawet rosół można ugotować bez mięsa? Tu poznasz przepis na aromatyczny rosół bez mięsa , jest przepyszny.

Przepis na zupę warzywną bez mięsa

Składniki na 3-4 porcje:

  • 2 marchewki

  • duży korzeń pietruszki

  • mała cukinia

  • cebula biała

  • 2 łodygi selera naciowego

  • pół szklanki zielonego groszku

  • dojrzały, słodki pomidor

  • 2 młode ziemniaki

  • natka pietruszki

  • liść laurowy

  • jasny sos sojowy i pieprz do smaku

Jak zrobić zupę warzywną bez mięsa?

Ziemniaki pokrój w kostkę, pokrój również cukinię, marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę przekrój na pół i podpiecz na suchej patelni.

Do garnka wlej 750- 800 ml wody, włóż cebulę, liść laurowy, pieprz i łyżeczkę sosu sojowego, doprowadź do wrzenia, następnie dodaj cukinię, marchewkę, pietruszkę, seler i gotuj przez 10 minut na wolnym ogniu.

Składniki na zupę warzywną bez mięsa

Źródło zdjęcia: canva/aprilante Pokrój pomidora w kostkę, przełóż do garnka, dodaj również ziemniaki, groszek i gotuj około 30-40 minut, do miękkości wszystkich warzyw. Zupę oprósz posiekaną natką pietruszki, dopraw do smaku pieprzem i sosem sojowym, smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy