Znaczące wzrosty cen żywności
Niestety, żywność ponownie podrożała. Tendencja nie zapowiada niczego dobrego. Dzieje się tak już kolejny miesiąc. Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa przekazała niepokojące informacje.
Żywność jest coraz droższa
Nie da się ukryć, że żywność odgrywa istotną rolę w naszym życiu. Odwiedzając sklepy nietrudno zauważyć, że ceny niektórych produktów są coraz wyższe. Taka sytuacja nie dotyczy samej Polski, lecz całego świata.
Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Onet Wiadomości, żywność drożeje już ósmy miesiąc z rzędu. Takie wieści mogą napawać niepokojem. Warto wiedzieć, z czego wynika taki stan rzeczy.
Indeks cen, którymi objęta jest żywność, określa miesięczne zmiany kosztów produktów takich jak zboże, nasiona oleiste, produkty mleczne, mięso oraz cukier. W grudniu wynosił on 108,6 punktów. W styczniu wzrósł do 113,3.
Portal Onet Wiadomości donosi, że żywność ostatnio była tak droga w lipcu 2014 roku. W porównaniu do grudnia największy wzrost cen odnotowano w przypadku zbóż, olejów roślinnych i cukru. Z czego wynika taki stan rzeczy?
Dlaczego żywność kosztuje coraz więcej?
Okazuje się, że żywność jest droższa z uwagi na kilka czynników. Przykładowo kukurydza kosztuje więcej z uwagi na słabe zbiory w USA i Chinach. Produkt ten podrożał na światowych rynkach o 11%. Nieciekawie wygląda również sytuacja cukru.
Cukier odnotował wzrost cen w okolicach 8%. Wynika to z perspektyw upraw w Unii Europejskiej. Do tego stanu rzeczy przyczyniły się też suche warunki pogodowe w Ameryce Południowej. Jednak to nie koniec nieprzyjemnych niespodzianek.
Nabiał jest droższy o 1,6%. Wynika to z dużego zakupu w Chinach. Na razie możemy liczyć na ewentualne okazje w naszych ulubionych sklepach. Ostatnio wspominaliśmy o tym, ile kosztują truskawki w supermarketach Lidl.
Doniesienia, którymi podzieliła się Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa mogą napawać niepokojem. Na razie nie pozostaje nam nic innego niż dostosowanie się do takiej sytuacji. Zawsze możemy postawić na niedrogie i smaczne specjały. Oby żywność już bardziej nie drożała.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Gotujesz rosół pod przykryciem czy bez? Szczegół ma ogromne znaczenie
Na czym najlepiej smażyć pączki? Będziesz zdziwiony, co polecają eksperci
Źródło: Onet Wiadomości