Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak przygotować sałatkę jarzynową, aby była wyrazista? Pomoże dodatkowy składnik
Renata Materlińska
Renata Materlińska 11.03.2022 01:00

Jak przygotować sałatkę jarzynową, aby była wyrazista? Pomoże dodatkowy składnik

Sałatka jarzynowa a mrożenie
canva/Dar1930

Wiele osób nie wie, jak przygotować sałatkę jarzynową, aby była wyrazista w smaku. Podpowiemy wam, że pomoże w tym dodatkowy składnik. Wcale nie wyszukany, ale bardzo popularny. Wystarczy dodać go łyżkę do warzywnej potrawy, a zyska przyjemny, ostrzejszy smak.

Sałatka jarzynowa jest jedną z najpopularniejszych potraw polskiej kuchni. Przygotowywana z pospolitych, korzeniowych warzyw jest tania, ale też bardzo smaczna i zdrowa. Zwykle dodaje się też do niej kiszony ogórek, który wnosi kwaśne nuty, a także słodkie jabłko. Jednak czasami mimo tych dodatków, brakuje jej wyrazistości. Problem ten można rozwiązać w bardzo prosty sposób.

Jak przygotować sałatkę jarzynową, aby była wyrazista. Pomoże dodatkowy składnik

Jeśli twojej sałatce jarzynowej brakuje smaku, dołóż do niej łyżkę musztardy. Ten wyrazisty sos, doda potrawie charakteru i delikatnej ostrości. Musztardę możesz wymieszać wcześniej z majonezem lub dodać ją na samym końcu, gdy poczujesz, że sałatka nie jest dosmaczona.

Jeśli lubisz bardziej wyrazistą sałatkę, możesz też dodać do niej trochę tartego chrzanu. Dodawaj go jednak stopniowo, w małych ilościach, by chrzan nie zdominował smaku potrawy.

Ciekawymi dodatkami do sałatki jarzynowej może też być solony śledź, kiełbasa, czy grillowane mięso. Oczywiście dość mocno odmienią one charakter potrawy, jednocześnie czyniąc z niej bardziej pożywną potrawę.

Sposoby na sałatkę pełną smaku

Niektórzy do przygotowania sałatki jarzynowej używają warzyw z rosołu. Są one pełne smaku, jednak zwykle dość miękkie. I oczywiście nie każdy sięgając po sałatkę, chce w niej czuć smak mięsa.

Dobrym pomysłem jest też ugotowanie warzyw na parze. Wtedy nie są z nich wymywane substancje, które stanowią o ich smaku i aromacie. Warzywa zachowują też przyjemną jędrność.

Zamiast groszku konserwowego do sałatki jarzynowej, można dodać groszek mrożony. Wcześniej oczywiście trzeba go podgotować. Tak przygotowany zachowuje nie tylko apetyczny kolor, ale też zwartą konsystencję.

Jeśli szukacie dokładnej receptury na sałatkę jarzynową, zajrzyjcie do naszego serwisu. Sprawdźcie też, czym zastąpić majonez w sałatce jarzynowej.

musztarda
musztarda

Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kobieceinspiracje, kuchnia.wp, aniapastuszka

Zapraszamy na nasz Instagram