Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wiosną zawsze gotuję tę zupę. Jest tania i tak dobra, że mógłbym ją jeść non stop
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 14.05.2024 18:40

Wiosną zawsze gotuję tę zupę. Jest tania i tak dobra, że mógłbym ją jeść non stop

zupa z koperkiem
fot. Canva

Ta prosta i tania zupa podnosi koperek z rangi przyprawy do składnika potrawy. I to jakiego! Wszyscy, którym wiosna kojarzy się ze smakiem wszechobecnego – w sałatkach i na młodych ziemniakach – kopru, muszą jej spróbować.

Zupa koperkowa

Choć koperek dostępny jest dziś w sklepach przez cały rok, warto zainteresować się nim na wiosnę, kiedy olbrzymie, bujne pęczki można niedrogo kupić w warzywniaku. Właśnie taki większy pąk będzie jak znalazł do zupy, która smakiem kojarzy się z wysypem nowalijek. W zupie tej łączą się smaki koperku i ziemniaków, co nawiązuje do jeszcze jednej popularnej wiosennej przekąski.

W naszej zupie znalazło się też miejsce na drugą odmianę kopru – fenkuł, czyli koper włoski. To rzadziej nieco spotykane w naszych sklepach warzywo jest źródłem wielu cennych własności odżywczych. Świetnie nadaje się też właśnie do ugotowania, dlatego warto zwrócić na nie uwagę. Oczywiście dodatek ten jest opcjonalny.

warzywna z koperkiem
fot. Canva
Pijesz herbaty w takich torebkach? Lepiej o nich zapomnij, dietetyk ostrzega

Obiad z kopru

Zwykły pęczek koperku to wszystko, czego potrzebujemy, by zmienić zupę jarzynową w ten niecodzienny obiad. Zupę taką można przygotować na warzywnym bulionie, ale ponieważ używamy i tak wielu warzyw, można też użyć po prostu wody. Zawsze w pogotowiu warto mieć domową przyprawę typu vegeta, by podrasować smakowo nasze danie.

Składniki

  • Duży pęczek posiekanego koperku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • ½ bulwy kopru włoskiego
  • 4 duże ziemniaki
  • 3 gałązki lubczyku
  • 1 mały pęczek pietruszki
  • 50 ml śmietany 12%
  • 2 łyżki mąki
  • Sól, pieprz

Gotujemy zupę koperkową

W garnku zagotowujemy ok. 4 litry wody. Marchewkę i pietruszkę przekrawamy wzdłuż i – razem z selerem – kroimy w mniejsze kawałki. Ziemniaki dzielimy w kostkę. Fenkuł, czyli koper włoski, kroimy w dość cienkie, ok. 3-milimetrowe plasterki.

Warzywa wrzucamy do gotującej się wody. Dodajemy sól i pieprz (można dorzucić kilka ziarenek niezmielonego). Gotujemy na wolnym ogniu. W międzyczasie siekamy lubczyk i pietruszkę i dodajemy do zupy. Od koperku odcinamy twarde łodyżki, związujemy sznurkiem wędzarniczym i wrzucamy do zupy, by jego smak się wygotował. Sam koperek siekamy i połowę dodajemy do zupy.

Po ok. 30 minutach, kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, wyjmujemy łodyżki koperku. Zupę próbujemy na smak i ewentualnie doprawiamy, także vegetą. W miseczce mieszamy śmietanę z mąką, a całość hartujemy łyżką wazową zupy.

Po zmieszaniu mąki z gorącym wywarem, przelewamy zawartość miseczki do zupy. Dodajemy pozostałą część posiekanego koperku i mieszamy. Gotujemy jeszcze dosłownie przez dwie minuty.

Wypróbuj też przepisy na gołąbki inspirowane wschodnim przysmakiem i fasolkę po bretońsku z nietypowym mięsem.

zupa koperkowa
fot. Canva