Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kruche paszteciki wigilijne - najlepszy przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 23.12.2021 01:00

Kruche paszteciki wigilijne - najlepszy przepis

Kruche paszteciki wigilijne
canva/truembie

Kruche paszteciki wigilijne to pomysł na wyśmienitą potrawę wigilijną. Delikatne, kruche i cienkie ciasto zapieczone z farszem z kiszonej kapusty i grzybów posmakują wszystkim, nawet najmłodszym członkom rodziny. Poznaj przepis na wyśmienite kruche paszteciki wigilijne.

Paszteciki postne to doskonały pomysł na szybkie i wyjątkowo smaczne danie wigilijne. Paszteciki z kruchego ciasta nie potrzebują drożdży, dzięki czemu przygotowanie zajmie Ci bardzo mało czasu. Paszteciki możesz dodatkowo oprószyć kminkiem lub czarnuszką.

Dzień przed przygotowywaniem pasztecików koniecznie namocz suszone grzyby w szklance zimnej wody, aby zmiękły, a woda nabrała grzybowego aromatu. Wodę wykorzystasz do duszenia grzybów i przygotowania całego farszu, dlatego tez jej nie wylewaj.

Robienie pasztecików zacznij od przygotowania farszu, ponieważ musi ostygnąć zanim będziesz zawijać go w ciasto. Ciasto na pasztety po wyrobieniu odstaw w suche i ciepłe miejsce, aby odpoczęło i ładnie wyrosło.

Paszteciki podaj jako kolejną potrawę wigilijną lub jako dodatek do barszczu czerwonego, zamiast uszek. Smakują równie dobrze, a Ty zachwycisz wszystkich oryginalnym i smacznym daniem.

Przepis na kruche paszteciki wigilijne

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki pszennej

  • 200 g masła

  • 100 g śmietany 18%

  • jajko

  • pół łyżeczki soli

Składniki na farsz:

  • 500 g kapusty kiszonej

  • 50 g grzybów suszonych

  • cebula

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • sól, pieprz do smaku

  • łyżka oleju roślinnego

Dodatkowo:

  • 2 jajka do wysmarowania gotowych pasztecików

Jak przygotować kruche paszteciki wigilijne?

Grzyby suszone zalej szklanką zimnej wody i odstaw na całą noc, żeby zmiękły. Wodę zostaw, ponieważ będzie potrzebna do gotowania.

Następnego dnia przygotuj farsz: kiszoną kapustę przepłucz, odcedź, włóż do garnka, zalej zimną wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj do miękkości. Namoczone grzyby suszone pokrój na kawałki, cebulę posiekaj i zeszklij na oleju, dodaj grzyby i podsmaż chwilę, następnie dodaj wodę po moczeniu grzybów i duś przez 20 minut na wolnym ogniu.

Do ugotowanej kapusty dodaj cebulę z grzybami, wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i podgotuj jeszcze kilka minut, odstaw do przestudzenia. Przygotuj ciasto: mąkę wyrób ręcznie z jajkiem, masłem i solą, wyrabiaj do uzyskania jednolitej masy, przykryj ściereczką i odstaw na 15-20 minut, aby ciasto odpoczęło.

Kulę ciasta rozwałkuj na cienki, duży placek. Na brzegu wyłóż małą część farszu, zawiń, sklej ciasto, odetnij. Powstały rulon z farszem pokrój na mniejsze kawałki. Czynność powtórz z resztą ciasta.

Farsz z kiszonej kapusty

Paszteciki wysmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wyłóż na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół, piecz 30 minut.