Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Łukasz Nowicki wyjawił przepis na żurek. Jego smak zachwyca
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 17.11.2022 17:23

Łukasz Nowicki wyjawił przepis na żurek. Jego smak zachwyca

Łukasz Nowicki wyjawił przepis na żurek. Jego smak zachwyca
TRICOLORS/East News, canva/arfo

Żurek gotowany na żeberkach, boczku i białej kiełbasie jest bardzo pożywnym i smacznym daniem, w sam raz na chłodniejsze pory roku. Łukasz Nowicki żurek przygotowuje na domowym zakwasie, zupa posmakuje wszystkim domownikom.

Żurek na sporej ilości mięsa i domowym zakwasie jest zupą, która zachwyca niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Żurek dopraw suszonym majerankiem i zabiel kwaśną śmietaną pod koniec gotowania, a błyskawicznie zniknie z talerzy.

Łukasz Nowicki do żurku dodaje solidną porcję majeranku. Zupę gotuje również na wywarze warzywnym. Przygotowuje również domowy zakwas, dzięki któremu danie smakuje rewelacyjnie. Żurek gotowany na żeberkach, kiełbasie i wędzonym boczku jest jedną z bardziej pożywnych zup.

Żurek możesz ugotować na kupnym zakwasie, jednak ten własnoręcznie przygotowany ma o wiele lepszy smak. Zakwas na żurek przygotujesz z trzech składników: mąki, wody i razowego chleba. Zakwas będzie gotowy po 4- 5 dniach, więc naszykuj go wcześniej.

Przepis na domowy żurek na zakwasie. Takiego jeszcze nie jadłaś

Składniki na zakwas:

  • 2 szklanki ciepłej wody

  • 7 łyżek mąki żytniej

  • skórka razowego chleba

Składniki na żurek:

  • 1,5 l wywaru warzywnego

  • 300 g wędzonych żeberek

  • 500 g białej kiełbasy

  • 200 g wędzonego boczku

  • cebula

  • 500 ml zakwasu na żurek

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 liście laurowe

  • 2 łyżki majeranku suszonego

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • sól, pieprz

  • 5 łyżek śmietany 18%

  • jajka na twardo do podania

Jak ugotować żurek na żeberkach? Łukasz Nowicki zdradził swój przepis

Na początku przygotuj zakwas na żurek. Mąkę wymieszaj z wodą, dodaj skórkę chleba, wlej do słoika, przykryj ściereczką i odstaw na 4- 5 dni.

Przygotuj żurek. Żeberka i boczek włóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, cebulę, czosnek, zalej wywarem i gotuj 30 minut od momentu wrzenia. Dodaj białą kiełbasę, suszony majeranek i gotuj kolejne 20 minut.

Dodaj zakwas, gotuj 10 minut. Po tym czasie żurek zabiel śmietaną i dopraw go do smaku solą i pieprzem. Podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo, smacznego.

Ugotuj również wyśmienity barszcz czerwony według przepisu Roberta Makłowicza. Barszcz będzie doskonałym daniem na Wigilię. Pomysł na obiad? Aromatyczna zupa grzybowa od Magdy Gessler, idealna na chłodne dni.

żurek
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: