Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Młoda kapusta z boczkiem i pomidorami
Kopeć Dorota
Kopeć Dorota 04.05.2021 02:00

Młoda kapusta z boczkiem i pomidorami

Młoda kapusta z boczkiem i pomidorami
pixabay.com

Młoda kapusta z boczkiem i pomidorami.

Młoda kapusta z boczkiem i pomidorami wymaga przede wszystkim odpowiedniego doprawienia. Przyprawy, które bardzo dobrze łączą się z warzywami i boczkiem, to np. papryka (zarówno słodka, jak i ostra, fani ostrzejszych smaków mogą także dodać papryczkę chili) czy majeranek. Pamiętajmy, że smaku dodaje również koncentrat pomidorowy, który jest nieco kwaśny.

undefined

Składniki:

·         1 cebula

·         1 por

·         1 pomidor

·         ½ główki kapusty młodej

·         ½ pęczka kopru

·         200 gramów boczku wędzonego

·         1 łyżeczka mąki pszennej

·         1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

·         1½ szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego

·         1 łyżka stołowa oleju roślinnego

·         1 łyżka stołowa koncentratu pomidorowego

·         przyprawy: sól, pieprz (do smaku), ½ łyżeczki papryki ostrej, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka oregano

Przygotowanie:

Przyrządzanie młodej kapusty z boczkiem i pomidorami rozpoczynamy od przygotowania warzyw. W tym celu obieramy cebulę i kroimy ją w bardzo drobną kostkę. Pora płuczemy, przekrawamy na 4 mniejsze części, a następnie kroimy w krążki. Pomidora również myjemy i kroimy go w kostkę.

Kapustę obieramy z kilku zewnętrznych liści, myjemy, a następnie szatkujemy na cienkie i drobne paski.

W garnku rozgrzewamy olej. Kiedy tłuszcz będzie gorący, wrzucamy do naczynia pokrojoną wcześniej cebulę. Smażymy ją przez 3-4 minuty aż nabierze złocistego koloru. Pamiętajmy, aby cięgle ją mieszać, by się nie przypaliła.

Następnie wrzucamy do garnka pora. Smażymy go razem z cebulą przez 4 minuty, cały czas mieszając.

Boczek kroimy w niewielką kostkę. Dorzucamy mięso do cebuli i pora i także smażymy. Boczek potrzebuje nieco więcej czasu, aby się przysmażyć, więc kontynuujemy proces przez kolejnych 10 minut.

Po tym czasie do składników, które są już w garnku, dorzucamy również kapustę. Wszystko dokładnie mieszamy, by smaki odpowiednio się połączyły.

Kapustę podsmażamy przez 1 minutę, po czym wlewamy do garnka gorący bulion. Pamiętajmy, aby kilka minut wcześniej zacząć go podgrzewać.

Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, oregano, papryką oraz majerankiem.

Doprowadzamy do wrzenia.

Gdy młoda kapusta z boczkiem i warzywami się zagotuje, garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut.

W trakcie gotowania kilka razy należy wszystko dokładnie przemieszać.

Po 30 minutach do reszty składników dodajemy pomidora. Nie należy robić tego wcześniej, aby nie rozgotował się zanadto.

Wraz z pomidorem dodajemy także koncentrat pomidorowy. Gotujemy całość przez 15 minut.

W międzyczasie płuczemy koper, osuszamy go, a następnie szatkujemy. Pod koniec gotowania wrzucamy go do garnka.

Ostatni etap stanowi zagęszczenie. Należy to zrobić przy pomocy mąki pszennej i mąki ziemniaczanej. Oba rodzaje mąki łączymy ze sobą i zalewamy niewielką ilością bulionu z garnka. Dobrze mieszamy, aby mąki się nie zwarzyły. Dopiero wtedy dodajemy całość do garnka. Wszystko dobrze mieszamy, a następnie doprowadzamy do wrzenia.

Kiedy tak się stanie, zdejmujemy garnek z ognia.

Młodą kapustę z boczkiem i pomidorami podajemy na ciepło. Możemy serwować danie np. z ziemniakami, ryżem lub wybranym pieczywem, przykładowo chlebem razowym.

undefined

Smacznego!

undefined

Bibliografia:

1.      https://www.kwestiasmaku.com/przepis/mloda-kapusta-z-boczkiem-i-pomidorami

2.      https://www.mniammniam.com/mloda-kapusta-z-pomidorami-i-boczkiem

3.      https://www.doradcasmaku.pl/przepis-mloda-kapusta-z-pomidorami-i-boczkiem.-321119

undefinedundefined

Tagi: