Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pasztet wigilijny - najlepszy przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 23.12.2021 01:00

Pasztet wigilijny - najlepszy przepis

Pasztet wigilijny
canva/patnowa

Postny pasztet warzywny to pomysł na smaczną i lekką potrawę wigilijną, która urozmaici uroczystą kolację. Pasztet z suszonymi grzybami, kaszą i prażonym słonecznikiem to bezmięsna propozycja na święta. Poznaj przepis na pasztet wigilijny.

Pasztet warzywny to doskonała alternatywa dla tradycyjnego pasztetu z mięsa i podrobów, również na Wigilię, kiedy obowiązuje nas ścisły post. Pasztet gotowany na włoszczyźnie z dodatkiem suszonych i wyraźnych w smaku grzybów leśnych jest wilgotny i rozpływa się w ustach.

Do pasztetu przygotuj mączkę z mielonej kaszy i prażonych pestek słonecznika, który doda daniu aromatu i sprawi, że pasztet będzie zwarty i się nie rozleci. Nie zapomnij również o suszonych ziołach, jak rozmaryn, tymianek i suszona kolendra, dzięki którym zyskasz naprawdę rewelacyjny smak. Do pasztetu przygotuj domowy chrzan i żurawinę, które podkreślą smak dania.

Szukasz pomysłu na postną potrawę z żurawiną? Przygotuj oryginalne uszka do barszczu czerwonego z kapustą i żurawiną, które staną się wigilijnym hitem.

Przepis na pasztet wigilijny

Składniki na 2 pasztety w formach keksowych:

  • szklanka suchej kaszy jaglanej

  • 3 marchewki

  • 2 korzenie pietruszki

  • 2 cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • pół selera

  • 40 g suszonych grzybów

  • 3 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • szklanka pestek słonecznika

  • po łyżce: rozmarynu, tymianku, suszonej kolendry, papryki wędzonej

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • sól, pieprz

Jak przygotować pasztet wigilijny?

Grzyby namocz w szklance zimnej wody i odstaw na całą noc, aby zmiękły. Cebulę i czosnek posiekaj, przełóż na większą patelnię, podlej odrobiną wody i duś do miękkości.

W tym czasie pokrój w kostkę marchewki, pietruszki i seler i dodaj do miękkiej cebuli, ponownie podlej wodą i duś 10 minut, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, suszone grzyby, wlej wodę po moczeniu suszu i gotuj do miękkości.

Ugotuj kaszę w osolonej wodzie, odcedź, upraż na suchej patelni pestki słonecznika. Kaszę i słonecznik zblenduj na mąkę, odstaw. Miękkie warzywa również zblenduj, dodaj kaszę, słonecznik i dokładnie wymieszaj.

Prażone pestki słonecznika

Powstałą masę dopraw ziołami suszonymi, papryką, koncentratem pomidorowym i ponownie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość przełóż do foremek keksowych wyłożonych papierem do pieczenia, skrop oliwą i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika z opcją grzania góra-dół, piecz 15 minut.