Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ścieram na tarce i dodaję do klusek leniwych. Nigdy nie jadłem nic pyszniejszego
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 13.05.2024 12:09

Ścieram na tarce i dodaję do klusek leniwych. Nigdy nie jadłem nic pyszniejszego

kluski leniwe
Fot. Shutterstock/Arkadiusz Fajer

Jedna drobna zmiana w przepisie na leniwe kluski pokazuje nowe oblicze tej potrawy. Nabierają one świeżości i ciekawego posmaku, nie tracąc nic z dotychczasowych walorów. Taka ich wersja idealnie pasuje do ciepłych wiosennych i letnich dni. Domyślasz się już, o jaki dodatek chodzi?

Słodko-kwaśne leniwe kluski

Zwane też leniwymi pierogami, te kluski na słodko to klasyka polskich podwieczorków. Przygotowane są z ciasta z twarogiem (czyli jakby pierogi, na których faszerowanie jesteśmy zbyt leniwi). Są jednak sposoby, by podkręcić ich smak w kierunku bardziej orzeźwiającego. 

Jednym z ważnych, a często pomijanych kroków jest dodanie do pierogów kwasowości. W tym przepisie osiągamy to skórką startą z cytryny. Kwaśna, a jednocześnie lekko goryczkowa i wyraźnie cytrusowa w aromacie, doskonale uzupełni słodko, mączysty smak klusek.

leniwe na talerzu
fot. Canva
Rozbijam mięso z kurczaka i obtaczam w tej marynacie. To najlepszy przepis na kotlety, jaki znam

Skórka i sok z cytryny

Skórkę z wyszorowanej cytryny ocieramy jeszcze przed przekrojeniem owocu. Najlepiej zetrzeć ją na tarce o najdrobniejszych okach. Następnie dobrze jest od razu przekroić i wycisnąć cytrynę, a potem dość szybko zużyć cały sok do lemoniady czy herbaty. Skórka jest naturalnym opakowaniem owocu i bez niej cytryna szybko się popsuje.

Składniki

  • 500 g twarogu
  • 150 g mąki
  • 2 jajka
  • Skórka otarta z 1 dużej cytryny
  • 30 g cukru waniliowego
  • Szczypta soli

Leniwe kluski ze skórką z cytryny

Twaróg rozgniatamy widelcem w misce. Dodajemy cukier waniliowy, sól i większość skórki z cytryny. Wyrabiamy z wybitym jajkiem na jednolitą masę.

Do masy twarogowej dodajemy porcjami mąkę, wyrabiając, aż ciasto osiągnie właściwą konsystencję. Nie może się kleić ani rozlatywać. Z gotowego ciasta formujemy wałki, a te kroimy na duże kluski o kształcie kopytek.

Leniwe wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez trzy minuty od wypłynięcia. Podajemy ze zrumienioną bułką, którą można przyprawić łyżką soku z cytryny. Przed podaniem posypujemy też odrobiną świeżej skórki cytrynowej.

Wypróbuj też przepis na sok z czarnego bzu i nietypowy dodatek do ogórków małosolnych.

leniwe z cynamonem
fot. Canva