Cebula do rosołu: w łupinie, czy bez?
pixabay/stevepb i lisaredrern
Rosół nazywany jest "królem zup". Jego odpowiednie przyrządzenie uchodzi za prawdziwą sztukę kulinarną. Dzieje się tak, ponieważ sekret tej pysznej potrawy tkwi w wielu szczegółach. Niedawno pisaliśmy o tym, jak duże znaczenie ma moment, w którym solimy rosół (tekst można przeczytać tutaj). Dzisiaj poświęcimy uwagę cebuli, która jak się okazuje, jest bardzo ważnym składnikiem bulionu.
Dlaczego dodajemy cebulę do rosołu?
Podstawą każdego klasycznego rosołu jest dobrej jakości mięso oraz starannie skomponowana włoszczyzna. Ważnym składnikiem tego dania jest również opalana nad palnikiem cebula. Dlaczego dodajemy ją do rosołu?
Tagi:
Rosół
Powiązane
Rozbijam cienko schab i obtaczam w tej marynacie. Kotlety wychodzą obłędnie kruche, 1 dodatek zadziwia
Domowy sos czosnkowy bije na głowę wszystkie kupne. Jest idealny na grilla
Wystarczy mały błąd i kluski śląskie będą twarde. Wszystko przez ziemniaki i proporcje
Weź udka kurczaka, pokrój cebulę i zawiń w folię. Za ten obiad ktoś powinien dostać medal
Pokrój pieczarki, podsmaż i zalej jajkami. Szkoda, że wcześniej nie znałem tego przepisu
Dasz radę rozpoznać wszystkie owoce ze zdjęć? Rosną w polskich ogrodach
Najnowsze
Od lat nie kupuję przyprawy do rosołu w sklepie. Ta z przepisu słynnego kucharza bije je na głowę
Zetrzyj na tarce i dodaj do mięsa. Jak dla mnie nie ma lepszego farszu na pierogi
Te placki biją na głowę nawet ziemniaczane. Jeden dodatek zmienia wszystko
Żadna bułka tarta. Jest 100 razy lepszy sposób na fasolkę szparagową, spróbujesz i podziękujesz
Kiełbasa z piekarnika smakuje jak z grilla. Wszystko dzięki 1 konkretnej przyprawie
Ta surówka z młodej kapusty jest hitem w miom domu. Rodzina mówi, że smakuje lepiej, niż w restauracji
Co roku w maju dodaję go do mielonych. Najlepszy jest prosto z ogródka
Zetrzyj na tarce i wrzuć do masy na mielone. Kotlety będą bardziej soczyste i pełne smaku
Dodaję do ogórków kiszonych składnik prosto z lasu. Nic tak nie wpływa na ich smak
Polecane
Jak rozpoznać polskie truskawki? Te szczegóły są kluczowe
Wachowicz pokazała jak przechowuje truskawki. Nie plesnieją i długo zachowują świeżość
Najgorszy błąd przy mrożeniu koperku. Traci cenne właściwości
Moje ogórki wychodzą aromatyczne i chrupiące. Stosuję do nich tę sztuczkę, działa za każdym razem
Zobaczysz to na czereśniach i już wiesz, że są robaczywe. Takich owoców unikaj
Zapomnij o szybko psującym się czosnku. 1 tani produkt zapewni mu świeżość na długo
Czy kiełbasę na grilla trzeba nacinać? Strzelczyk powiedział całą prawdę
W ten sposób rozmrozisz mięso w 5 minut. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Wlej to zamiast wody do ciasta na pierogi. Jak dla mnie nie ma lepszego, wychodzi idealnie
Popularne
Jak mocno przyspieszyć wzrost warzyw? Zasil je szyszkami sosny
Obornik, nawóz i gnojówka to nie wszystko. Tym zasil ogórki i pomidory
Gdy poznasz sekret jajecznicy po rosyjsku, już nigdy nie zjesz jej inaczej
Obrywać pędy czosnku czy nie? Robi różnicę w wielkości główek
Oberwij pierwszy kwiat papryki. Urosną duże, twarde i soczyste
Najlepszy ryż, a Polacy nawet nie spróbują. "Najzdrowszy na świecie"
Tych warzyw nie sadź w miejscu po rzodkiewce. Będą marne plony
Błędy przy podlewaniu ogórków. Zmniejszają plony
Sałata ma gorzki posmak? To przez błędy w uprawie