Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sałatka z ryżem, kurczakiem i pieczarkami - szybka i pożywna
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 08.02.2022 01:00

Sałatka z ryżem, kurczakiem i pieczarkami - szybka i pożywna

Sałatka z ryżem i kurczakiem i pieczarkami
canva/Jelena990

Sałatka z ryżem i kurczakiem i pieczarkami to uniwersalna i smaczna sałatka, którą przygotujesz na imprezę, lunch, kolację, spotkanie z rodziną i przyjaciółmi. Sałatka jest pyszna, pożywna i prezentuje się bardzo apetycznie. Sprawdź, jak zrobić sałatkę z ryżem i kurczakiem i pieczarkami.

Sałatka z ryżem, kurczakiem, pieczarkami, papryką i kukurydzą to prosta sałatka, która wychodzi za każdym razem i zawsze błyskawicznie znika z talerzy. Jest lekka, świeża, pożywna i pełna smaku. Wszystkie składniki są dobrze wyczuwalne, a majonez z jogurtem nadaje im ładnego, kremowego wykończenia.

Do sałatki ugotuj biały ryż na sypko, w tym celu suchy ryż opłucz zimną wodą, następnie o ugotowaniu odstaw bez przykrycia do szerszego pojemnika i mieszaj co jakiś czas, aby ziarna się nie skleiły. Ryż na sypko jest smaczniejszy i wygląda bardzo estetycznie, jest idealny do sałatek- w tym artykule dowiesz się, jak ugotować idealny ryż i z czym go podać.

Jeśli masz ochotę na sałatkę z ryżem i kurczakiem w innej odsłonie- tu poznasz przepis na kultową sałatkę na słodko z orzechami, suszonymi owocami i śliwkami, jest wyśmienita.

Przepis na sałatę z ryżem i kurczakiem i pieczarkami

Składniki na 5-6 porcji:

  • filet z kurczaka

  • 200 g pieczarek

  • pół puszki kukurydzy

  • czerwona papryka

  • torebka ryżu jaśminowego

  • 2 ogórki konserwowe

  • cebula dymka

  • 2 łyżki majonezu

  • łyżka jogurtu

  • sól, pieprz

  • łyżka natki pietruszki

  • łyżka masła

  • łyżka oleju roślinnego do smażenia

Jak zrobić sałatkę z ryżem i kurczakiem i pieczarkami?

Torebkę ryżu opłucz pod bieżącą, zimną wodą, następnie ugotuj w osolonej wodzie i odstaw. Posiekaj dymkę, pokrój pieczarki. Na maśle zeszklij dymkę, dodaj pieczarki, oprósz je solą, pieprzem, dodaj pietruszkę i smaż, aż grzyby puszczą wodę i odparuje, odstaw.

Kurczaka umyj, pokrój w kostkę, oprósz solą, pieprzem i usmaż na oleju, odstaw, żeby ostygł. Do większej miski przełóż pokrojoną w kostkę paprykę, ogórki, dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę. Przełóż zimne pieczarki, ryż, mięso, dodaj majonez, jogurt i dokładnie wymieszaj.

Pieczarki smażone na patelni

Źródło zdjęcia: canva/k-stock Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem, wstaw do lodówki na 10-15 minut przed podaniem, żeby dobrze się schłodziła. Smacznego.