Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Surówka z pora marchewki i jabłka
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.11.2021 01:00

Surówka z pora marchewki i jabłka

Surówka z pora marchewki i jabłka
canva/papkin

Szukasz pomysłu na szybką i smaczną surówkę do obiadu? Przygotuj surówkę z pora, marchewki i jabłka z sosem majonezowo- jogurtowym. Surówka jest lekko ostra, słodka i kwaśna, a sos rewelacyjnie uzupełnia jej wyjątkowy smak. Poznaj przepis na obiadową surówkę z pora, marchewki i jabłka.

Surówka z pora, marchewki i jabłka jest pysznym dodatkiem zarówno do dań mięsnych, ryb, jak i potraw wegetariańskich, np. kotletów z kalafiora i kaszy jaglanej. Surówka świetnie łączy się również z kluseczkami, ziemniakami i mięsnymi sosami.

Surówka skradnie serca wszystkim smakoszom. Połączenie ostrego pora, słodkiej marchewki i kwaśnego jabłka nadaje surówce ciekawego smaku, a delikatny sos na bazie jogurtu i majonezu świetnie łączy wszystkie składniki. Surówkę dopraw wyłącznie solą i pieprzem, aby nie zmienić jej smaku.

Jeśli szukasz pomysłu na surówkę, którą również charakteryzuje bogactwo smaków- tu poznasz przepis na prostą surówkę obiadową z marchewki, jabłka i selera.

Przepis na surówkę z pora, marchewki i jabłka

Składniki na 3-4 porcje:

  • por

  • duże jabłko

  • 2 duże marchewki

  • łyżka jogurtu i majonezu

  • sól, pieprz

Jak przygotować surówkę z pora, marchewki i jabłka?

Por posiekaj i zalej wrzącą wodą, odcedź i odstaw. Jabłko i marchewki zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wsyp do miski, dodaj por, majonez, jogurt i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Smacznego.

Świeże warzywa