Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej
Szukasz pomysłu na bezmięsny obiad? Przygotuj kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej w złocistej i lekko chrupiącej panierce. Kotlety są miękkie i delikatne, a pestki dyni i posiekana pietruszka nadają im wyraźnego smaku. Poznaj przepis na doskonały, wegetariański obiad, czyli kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej.
Kasza jaglana jest drobną, żółtą kaszą o lekko słodkim smaku. Jaglanka jest jedną z najzdrowszych kasz, ponieważ zawiera duże ilości białka, magnezu, potasu, żelaza i cynku. Związki te odgrywają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu. Z kaszy jaglanej przygotujesz pełnowartościowe śniadanie i wiele innych dań, między innymi cukinię faszerowaną lub sałatkę lunchową z awokado.
Kaszę jaglaną zawsze gotuj w osolonej wodzie w proporcjach 1:2. Na 100 g kaszy potrzebujesz 200 ml wody. Proporcja jest bardzo ważna, ponieważ wtedy kasza będzie idealnie ugotowana, będzie sypka i doskonała w smaku. Do przygotowania kotletów wykorzystałam natkę pietruszki, ale możesz ją również zastąpić innym, posiekanym ziołem, np. kolendrą, szczypiorkiem, koperkiem.
Przepis na kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej
Składniki na 4 porcje:
100 ml mleka
100 g kaszy jaglanej
kalafior
40 g mąki z ciecierzycy
cebula
jajko
bułka tarta do panierowania
40 g prażonych pestek dyni
łyżka masła
natka pietruszki
sól, pieprz
kostka rosołowa drobiowa
Jak przygotować kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej?
Kaszę jaglaną ugotuj w 200 ml wody. Mleko natomiast zagotuj osobno z kostką rosołową, jajko ugotuj na twardo. Cebulę zeszklij na maśle, surowego kalafiora posiekaj bardzo drobno, upraż na suchej patelni pestki dyni. Posiekaj pietruszkę i pokrój w kostkę ugotowane jajko.
Do dużej miski przełóż ostudzoną kaszę jaglaną, dodaj jajko, kalafiora, cebulkę, natkę pietruszki, pestki dyni, dopraw solą, pieprzem. Wlej mleko z kostką rosołową i formuj kotleciki, w razie potrzeby podsypuj ciasto mąką.
Kotlety obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron, aż nabiorą złocistego koloru.
Smacznego.