Wyborna surówka z selera, marchewki i jabłka
Surówka z selera, marchewki i jabłka to pomysł na szybką, banalnie prosty, ale wyjątkowo smaczny dodatek do obiadu. Delikatny sos majonezowo-śmietanowy dodatkowo podkreśla jej smak, sprawiając, że surówka doskonale komponuje się z mięsem grillowanym, smażonym, pieczonym oraz rybami. Sprawdź, jak przygotować surówkę z selera, marchewki i jabłka.
Seler jest jednym z moich ulubionych warzyw. Cenię go przede wszystkim za wyjątkowy, charakterystyczny smak oraz wartości odżywcze.
Zawarte w selerze związki pozytywnie wpływają na pracę nerek i pomagają usunąć szkodliwe toksyny z organizmu. Marchewka i jabłko natomiast to bombą witaminowa, której nie może zabraknąć do obiadu.
Surówka z selera, marchewki i jabłka to doskonała mieszanka smaków. Słodycz marchewki doskonale komponuje się ze świeżością jabłka i selerem, a idealnie doprawiony sos na bazie śmietany i majonezu tworzy zgraną całość.
Jeśli szukasz ciekawego połączenia smaków - tu znajdziesz pomysł na pyszną surówkę z selerem i ananasem, doskonale komponującą się z daniami mięsnymi i rybami.
Przepis na surówkę z selera, marchewki i jabłka
Składniki na 4 porcje:
marchewka
pół selera
jabłko
2 łyżki śmietany 18%
łyżka majonezu
sól, pieprz
Jak przygotować surówkę z selera, marchewki i jabłka?
Obierz warzywa i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach, następnie w osobnej miseczce przygotuj sos: majonez dokładnie wymieszaj z dwiema łyżkami śmietany i dopraw solą i pieprzem do smaku. Dokładnie połącz z przygotowanymi warzywami i wstaw do lodówki na 15-20 minut, aby surówka dobrze się schłodziła.
Smacznego.