Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyjątkowy przepis Anny Lewandowskiej na świąteczną babkę. Jeden składnik może budzić emocje

Wyjątkowy przepis Anny Lewandowskiej na świąteczną babkę. Jeden składnik może budzić emocje

Wyjątkowy przepis Anny Lewandowskiej na świąteczną babkę
canva/pixelshot; TRICOLORS/East News

Babka wielkanocna jest jednym z ulubionych wypieków wielu smakoszy. Anna Lewandowska proponuje zdrową wersję z dodatkiem rodzynek — składnika, który potrafi wywołać burzliwe dyskusje. Jego dodatek nadaje babce przyjemnej tekstury i z pewnością spodoba się nawet sceptykom. Raz spróbujecie, a zachwytom nie będzie końca.

Babka wielkanocna jest obowiązkowym punktem na świątecznym stole w wielu domach. Po pysznych smakołykach od siostry Anastazji i bananowej wersji o wyrazistym smaku czas na zdrowy specjał. Anna Lewandowska proponuje pyszne ciasto z rodzynkami, które odmieni wasze spojrzenie na świąteczne wypieki. Spróbujecie koniecznie.

Przepis na świąteczną babkę według Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • pół szklanki oleju kokosowego

  • 1 szklanka mąki jaglanej

  • 5 łyżek cukru kokosowego

  • 200 g cukinii

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego

  • 4 łyżki gorącej wody

  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

  • garść rodzynek sułtańskich

  • 100 g gorzkiej czekolady

  • tarta skórka z cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Mielone siemię lniane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwilę.

Rodzynki również przelewamy wrzątkiem. Suche składniki, czyli mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia przesiewamy do dużej miki i mieszamy. Dodajemy do niego kleik z siemienia, stopiony olej kokosowy, cukinię i rodzynki oraz tarta skórkę z cytryny, jeśli jej używamy.

Ciasto przenosimy do wysmarowanej tłuszczem formy. Pieczemy je przez mniej więcej godzinę, a następnie studzimy w piekarniku. Polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Smacznego.

Wskazówki:

  • Mielone siemię lniane i wrzątek to wegański odpowiednik jajka. Można je z powodzeniem zastąpić jednym dużym jajem „zerówką".

  • Cytryna, z której ścieramy skórkę, powinna być wcześniej dobrze wyszorowana, by usunąć z niej wszelkie substancje chemiczne, które mogą popsuć smak. Najlepiej wybrać owoc z ekologicznej uprawy, gdzie takie zabezpieczenia nie są stosowane.

Babka Anny Lewandowskiej jest smaczna i zdrowa
Babka Anny Lewandowskiej jest smaczna i zdrowa

Źródło zdjęcia: canva/Olha_Afanasieva

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: hpba

Zapraszamy na nasz Instagram