Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa jarzynowa z brukselką - zdrowy i przepyszny przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 30.12.2021 01:00

Zupa jarzynowa z brukselką - zdrowy i przepyszny przepis

Zupa jarzynowa z brukselką
canva/yulka3ice

Zupa jarzynowa z brukselką to smaczna, zdrowa i pożywna zupa dla całej rodziny. Zupę z przepisu ugotujesz w 30 minut, danie jest więc idealną propozycją na szybki obiad. Jarzynowa składa się z wielu warzyw, dzięki czemu jest prawdziwą bombą witaminową. Poznaj przepis na zupę jarzynową z brukselką.

Zupa jarzynowa z brukselką to prosty i szybki przepis na pyszne danie. Jeśli masz więcej czasu, możesz ugotować zupę na wcześniej przygotowanym wywarze warzywnym lub wykorzystać rosół z poprzedniego dnia. Zupę zabiel śmietaną i dopraw wyłącznie solą i pieprzem.

Sekretem pełnego smaku zupy jest podsmażenie cebuli z marchewką, pietruszką i ziemniakami na oliwie, dzięki czemu warzywa oddają cały aromat, a danie jest smaczne i wyraźne. Jeśli korzystasz z mrożonych warzyw, rozmroź je w temperaturze pokojowej zanim zaczniesz gotować obiad. Warzywa rozmrażane w mikrofalówce tracą smak.

Z brukselki nie tylko ugotujesz pyszną i pożywną zupę. Przygotujesz również wiele smacznych dań. Jeśli szukasz pomysłu na obiad z brukselką- tu poznasz przepis na zapiekaną brukselkę z serem, czyli szybkie i proste danie dla całej rodziny.

Przepis na zupę jarzynową z brukselką

Składniki na 5-6 porcji:

  • 400 g brukselki

  • 100 g fasolki szparagowej zielonej

  • mały kalafior

  • 2 marchewki

  • 2 duże ziemniaki

  • cebula

  • korzeń pietruszki

  • 2 łyżki oliwy

  • łyżka posiekanej natki pietruszki

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • sól, pieprz

  • kostka rosołowa drobiowa lub warzywna

Jak zrobić zupę jarzynową z brukselką?

Kalafiora podziel na malutkie różyczki, pokrój w kostkę ziemniaki, marchewki, korzeń pietruszki, posiekaj cebulę. W większym garnku zeszklij na oliwie cebulę, dodaj marchew, pietruszkę i smaż przez kilka minut, następnie dodaj ziemniaki i również podsmaż je chwilę.

Brukselka

Do garnka wlej 2 l wody, dodaj malutkie różyczki kalafiora, fasolę, brukselkę, kostkę rosołową i gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 minut od momentu zagotowania. Śmietanę rozprowadź w łyżce zimnej wody i kiedy wszystkie warzywa będą już miękkie, dodaj ją do zupy. Całe danie oprósz posiekaną natką pietruszki, dopraw do smaku solą i pieprzem.