Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa krem pomidorowa z mozzarellą
Gąsiorek Marta
Gąsiorek Marta 25.03.2022 22:49

Zupa krem pomidorowa z mozzarellą

zupa pomidorowa
Canva

Zupa krem pomidorowa z mozzarellą

Czy jest ktoś, kto nie kocha pomidorowej? Przygotowanej na bazie rosołu albo w wersji wege, z makaronem lub ryżem, uwielbiają ją wszyscy: i dzieci, i dorośli. Gęsty krem z pomidorów to smaczny i prosty wariant tej zupy w włoskim wydaniu.

Włoska zupa pomidorowa krem z mozzarellą

Tradycyjną polską pomidorówkę przygotowujemy na bulionie mięsno-warzywnym z dodatkiem pomidorów lub koncentratu pomidorowego, zazwyczaj zabielana jest śmietaną i zagęszczana mąką. We Włoszech popularny jest krem z pomidorów pozbawiony w zasadzie większości tuczących dodatków, oparty niemal w całości na warzywach i tym, co w nich najcenniejsze. Pierwsze skrzypce grają soczyste, dojrzałe pomidory zmiksowane na gęstą masę, z dodatkiem soli, poprószone świeżo mielonym pieprzem, podawane z ziołową oliwą z oliwek, listkami bazylii albo z pesto bazyliowym. W upalne dni serwuje się krem pomidorowy na zimno jako lekki, orzeźwiający posiłek, w chłodniejsze podaje na ciepło jako cudownie rozgrzewającą zupę.

Zupa krem z pomidorów z kulkami mozzarelli – przepis

Nasza propozycja to zupa będąca trochę tak pomiędzy tradycyjną zupą pomidorową a klasycznym gęstym kremem – nie tak ascetyczna w składniki jak krem, ale zdecydowanie bardziej gęsta i pożywna niż zwykła pomidorówka.

Składniki:

  • 5 dużych pomidorów pozbawionych skórek i pestek

  • lub 2 puszki pomidorów razem z sokiem

  • 700 mln dowolnego bulionu

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • Biała część pora

  • Kawałek selera

  • Sól, pieprz

  • Szczypta cukru

  • Suszone oregano

  • Świeża bazylia

  • 50 ml śmietany 18%

W garnku na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek, a następnie pokrojone na mniejsze części pietruszkę, marchewkę, selera i pora. Całość smażymy kilka minut często mieszając, po czym dodajemy pomidory, chwilę przesmażamy, dodajemy bulion, sól, pieprz, oregano i cukier i gotujemy do miękkości warzyw ok. 15-20 min. Ugotowaną zupę miksujemy razem z kilkoma listkami świeżej bazylii. Jeśli nie udało nam się usunąć z pomidorów wszystkich gniazd nasiennych zupę po zmiksowaniu możemy przecedzić przez sitko. Na koniec dodajemy śmietanę.

Podajemy w miseczkach razem z kulkami mozzarelli lub mozzarellą startą na tarce, dekorujemy listkami bazylii i świeżo mielonym pieprzem. Pod wpływem temperatury ser zacznie się topić, ale nie rozpuści się całkowicie.

Zupa krem pomidorowa z serem mozzarella jest mocno warzywna, kremowa i delikatna. Jeśli chcemy, aby była bardziej wyrazista i jeszcze bardziej rozgrzewająca dodajemy do niej – na etapie podsmażania warzyw – pół łyżeczki papryczki chili.

Jeśli nie mamy świeżej bazylii zupę pomidorową podajemy z listkami pietruszki. Możemy posypać ją również lekko podpieczonymi na patelni orzechami włoskimi, podawać samą lub z grzankami z masłem ziołowym i czosnkowym.

Zupa krem paprykowo-pomidorowa z mozzarellą

Świetnym kompanem dla pomidorów w kuchni zawsze jest papryka. Ten duet idealnie zagra również w zupie. Jak przyrządzić zupę krem paprykowo-pomidorową? Wystarczy zmniejszyć ilość pomidorów i zastąpić je pozbawionymi pestek kawałkami czerwonej papryki, najlepiej w proporcji pół na pół. Taka zupa będzie jeszcze bardziej warzywna, aromatyczna i odżywcza.