Smakosze.pl Porady 1 błąd i sałatka jarzynowa będzie niesmaczna. Koniecznie go unikaj, a potrawa zyska też na wyglądzie
Canva / nedomacki

1 błąd i sałatka jarzynowa będzie niesmaczna. Koniecznie go unikaj, a potrawa zyska też na wyglądzie

18 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Sezon na sałatkę jarzynową zbliża się wielkimi krokami. Już wkrótce ta popularna potrawa z warzyw zawojuje świąteczne stoły. Jeśli chcesz, aby Twoja sałatka zyskała liczne grono wielbicieli, nie krój jej zbyt drobno. Ten błąd może zniszczyć cały końcowy efekt.

Sałatka jarzynowa składa się w głównej mierze z ugotowanych warzyw. Do tego dochodzą jajka, kiszone ogórki i groszek konserwowy. Tajemnica udanej sałatki tkwi w odpowiednim pokrojeniu wszystkich składników. Warto pochylić się nad tą na pozór banalną kwestią.

Jak należy kroić składniki do sałatki jarzynowej?

Jedną z tajemnic udanej sałatki jarzynowej jest jest struktura . W potrawie tej łączymy składniki o różnej konsystencji i miękkości . Ważne jest w związku z tym przygotowanie ich w taki sposób, aby tworzyły spójną całość .

Ugotowane warzywa będą w sałatce zachowywać się zupełnie inaczej, niż dość twardy i chrupki ogórek kiszony . W żadnym wypadku nie należy wszystkich produktów na sałatkę kroić "na jedno kopyto" .

Ugotowane warzywa oraz jajko powinny być pokrojone w dość dużą kostkę . Przyjmuje się, że taka o boku mniej więcej 3/4 cm jest wielkością optymalną . Gotowane ziemniaki można pokroić nawet odrobinę grubiej . Dzięki temu nie rozpadną się podczas mieszania .

Jedynym składnikiem, który można pokroić drobniej, jest kiszony ogórek . Jego struktura sprawia, że nie ulegnie zbytniemu zgnieceniu . Przez drobne krojenie możemy również nieco zrównoważyć smak ogórków , jeśli są one wyjątkowo kwaśne.

O czym jeszcze należy pamiętać podczas przygotowania sałatki jarzynowej?

Nie mniej ważne, niż sposób krojenia, są odpowiednie proporcje poszczególnych składników . Ich zrównoważenie zapewni sałatce pożądany balans między poszczególnymi smakami . Nuty kwaśnie i słodkie powinny idealnie się uzupełniać .

Dobrym sposobem na odmierzenie poszczególnych składników sałatki jest objętość . Zacznij przygotowanie sałatki od dodania tej samej miary wszystkich produktów . Jeśli któregoś smaku jest zbyt mało, łatwo wtedy kontrolować jego stopniowe uzupełnianie .

Sos w sałatce jarzynowej wieńczy całość . Pamiętaj, aby majonez nie zdominował pozostałych składników . Powinno go być jedynie tyle, aby poszczególne kawałki były nim równomiernie oblepione . Warzywa absolutnie nie powinny pływać w majonezie .

Spróbuj sprawdzonej receptury na sałatkę bez dodatku majonezu . Magda Gessler ma własny sposób na popularną potrawę .

Canva / bozhdb
Canva / bozhdb

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy