1 błąd i sałatka jarzynowa będzie niesmaczna. Koniecznie go unikaj, a potrawa zyska też na wyglądzie
Sezon na sałatkę jarzynową zbliża się wielkimi krokami. Już wkrótce ta popularna potrawa z warzyw zawojuje świąteczne stoły. Jeśli chcesz, aby Twoja sałatka zyskała liczne grono wielbicieli, nie krój jej zbyt drobno. Ten błąd może zniszczyć cały końcowy efekt.
Sałatka jarzynowa składa się w głównej mierze z ugotowanych warzyw. Do tego dochodzą jajka, kiszone ogórki i groszek konserwowy. Tajemnica udanej sałatki tkwi w odpowiednim pokrojeniu wszystkich składników. Warto pochylić się nad tą na pozór banalną kwestią.
Jak należy kroić składniki do sałatki jarzynowej?
Jedną z tajemnic udanej sałatki jarzynowej jest jest struktura . W potrawie tej łączymy składniki o różnej konsystencji i miękkości . Ważne jest w związku z tym przygotowanie ich w taki sposób, aby tworzyły spójną całość .
Ugotowane warzywa będą w sałatce zachowywać się zupełnie inaczej, niż dość twardy i chrupki ogórek kiszony . W żadnym wypadku nie należy wszystkich produktów na sałatkę kroić "na jedno kopyto" .
Ugotowane warzywa oraz jajko powinny być pokrojone w dość dużą kostkę . Przyjmuje się, że taka o boku mniej więcej 3/4 cm jest wielkością optymalną . Gotowane ziemniaki można pokroić nawet odrobinę grubiej . Dzięki temu nie rozpadną się podczas mieszania .
Jedynym składnikiem, który można pokroić drobniej, jest kiszony ogórek . Jego struktura sprawia, że nie ulegnie zbytniemu zgnieceniu . Przez drobne krojenie możemy również nieco zrównoważyć smak ogórków , jeśli są one wyjątkowo kwaśne.
O czym jeszcze należy pamiętać podczas przygotowania sałatki jarzynowej?
Nie mniej ważne, niż sposób krojenia, są odpowiednie proporcje poszczególnych składników . Ich zrównoważenie zapewni sałatce pożądany balans między poszczególnymi smakami . Nuty kwaśnie i słodkie powinny idealnie się uzupełniać .
Dobrym sposobem na odmierzenie poszczególnych składników sałatki jest objętość . Zacznij przygotowanie sałatki od dodania tej samej miary wszystkich produktów . Jeśli któregoś smaku jest zbyt mało, łatwo wtedy kontrolować jego stopniowe uzupełnianie .
Sos w sałatce jarzynowej wieńczy całość . Pamiętaj, aby majonez nie zdominował pozostałych składników . Powinno go być jedynie tyle, aby poszczególne kawałki były nim równomiernie oblepione . Warzywa absolutnie nie powinny pływać w majonezie .
Spróbuj sprawdzonej receptury na sałatkę bez dodatku majonezu . Magda Gessler ma własny sposób na popularną potrawę .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Groch z kapustą nie tylko na Wigilię. Prosta potrawa smakuje przez cały rok
-
Miękkie i aromatyczne żeberka BBQ z piekarnika. Amerykańska receptura nie ma sobie równych
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama