Smakosze.pl Przepisy Absolutna nowość - placki ziemniaczane z tuńczykiem
canva/ksushachmeister, Getty Images

Absolutna nowość - placki ziemniaczane z tuńczykiem

14 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Tradycyjnie przygotowane placki ziemniaczane są pyszne, jednak jedzenie ich cały czas może doprowadzić do znużenia. Dodając do nich mięso z tuńczyka i podając z sosem czosnkowym, na nowo odkryjesz ich wspaniały smak. Prezentowany przez nas dzisiaj przepis jest banalnie prosty - wystarczy wykonywać po kolei podane kroki, a z pewnością wszystko się uda.

Placki ziemniaczane z tuńczykiem wcale nie posiadają intensywnego rybnego aromatu, lecz delikatną nutę smakową. Kawałki ryby przyjemnie kontrastują z chrupiącą skórką na zewnątrz placka, przez co podczas jedzenia możemy się pozytywnie zaskoczyć. Tuńczyk dodaje również sporą ilość białka, więc zwiększa wartości odżywcze całej potrawy.

Aby placki nie nasiąkły zbyt duża ilością tłuszczu, należy smażyć je na dobrze rozgrzanym oleju. Wysoka temperatura nie pozwoli mu wniknąć w ciasto, które natychmiast się ugotuje. Takie placki będą również o wiele bardziej chrupiące niż zwykle.

Przepis na placki ziemniaczane z tuńczykiem

Składniki:

  • 5 kartofli

  • 1 cebula

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym

  • 2 jajka

  • 2 łyżki mąki

  • 1 ząbek czosnku

  • świeża natka pietruszki

  • olej

  • 3 łyżki majonezu

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Zacznij od obrania i umycia wszystkich ziemniaków. Następnie zetrzyj je na tarce z dużymi oczkami, przełóż je na sitko i odsącz większość wody. Umieść je w misce, dodaj odsączonego tuńczyka, jajka, startą cebulę oraz mąkę.

Wymieszaj ciasto, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Jeśli jest zbyt rzadkie, wsyp odrobinę więcej mąki. Na patelni rozgrzej dużo oleju i smaż na nim porcje ciasta z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przekładaj placki na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu.

Czosnek obierz i drobno posiekaj lub zgnieć. Wrzuć go do miseczki, dodaj sól, świeżo mielony czarny pieprz, majonez oraz jogurt naturalny. Wymieszaj. Placki podawaj na ciepło z sosem czosnkowym. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane z płatkami owsianymi. Ten tekst wyjawia, przepis na placki ziemniaczane bez jajek.

Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym

Źródło zdjęcia: canva/locrifa, pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: alledobre

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy