Smakosze.pl Przepisy Aksamitna i wilgotna jajecznica z dodatkiem majonezu
canva/4kodiak, Getty Images Signature

Aksamitna i wilgotna jajecznica z dodatkiem majonezu

5 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Większość z nas przyzwyczajona jest do nieco innej jajecznicy, która nie ma kremowej i delikatnej konsystencji. Alton Brown, amerykański szef kuchni i osobowość telewizyjna, pokazał przepis na jajecznicę z majonezem, która zachwyca swoją puszystością, a także wilgotnością. Już jedna łyżka majonezu wystarcza, aby smażone jajka nie były suche, co pokazujemy w poniższym artykule.

Jajecznica może z pozoru wydawać się potrawą banalnie prostą, której ulepszanie nie ma za bardzo sensu - dobrej jakości jajka bronią się intensywnym smakiem i zawartością wielu wartości odżywczych. Niektórzy jednak chcą czegoś więcej, więc poszukiwania idealnej jajecznicy cały czas trwają. Alton Brown ma pomysł, który może zakończyć tę dyskusję raz na zawsze.

Brown zachęca do dodawania jednej łyżki majonezu jeszcze przed rozpoczęciem smażenia jajek. Według szefa kuchni klasyczny sos nie jest wyczuwalny podczas jedzenia, a jego minimalna ilość nie zwiększa zanadto kaloryczności dania. Dla ciekawskich zostawiamy poniżej pełną recepturę wzorowaną na pomyśle Altona Browna.

Przepis na jajecznicę z majonezem

Składniki:

  • 3 jajka

  • 1 łyżka majonezu

  • pół cebuli

  • 30 g boczku

  • 30 g kiełbasy

  • pieprz

  • sól

  • świeży szczypiorek

  • klarowane masło

Zacznij od pokrojenia boczku w drobną kostkę. Wrzuć go na zimną i suchą patelnię, a następnie postaw ją na małym gazie. Smaż boczek, aż wytopi się z niego większa część tłuszczu. Cebulę obierz, posiekaj w kostkę i dodaj do smażącego się boczku.

Mieszając, podsmażaj cebulę, a gdy uzyska złocisty kolor, dodaj do niej pokrojoną w kostkę kiełbasę i cały czas podsmażaj. Kiełbasa powinna nabrać lekkiego zarumienienia, aby jej smak był dobrze wyczuwalny. Jajka rozbełtaj w miseczce z dodatkiem majonezu , soli oraz świeżo mielonego czarnego pieprzu.

Do smażących się składników dodaj 1 łyżkę masła klarowanego, wlej jajeczną mieszankę i natychmiast zacznij energicznie mieszać. Kilka minut wystarczy, aby jajka się ścięły i stworzyły gładki krem. Przełóż jajecznicę na talerz, posyp ją świeżo siekanym szczypiorkiem i podawaj z kilkoma kromkami świeżego pieczywa posmarowanego masłem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić jajecznicę z jednym wyjątkowym i egzotycznym składnikiem. Ten tekst pokazuje, że placki ziemniaczane mogą być bez przeszkód przygotowane bez dodatku jajka.

Jajecznica na patelni

Źródło: canva/tornado98, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: wp; przyslijprzepis Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy