Wyjątkowy, egzotyczny dodatek do jajecznicy. Zachwyt od 1 kęsa
Jajecznica jest szeroko znanym i lubianym daniem, jednak jedzenie jej na okrągło w takiej samej postaci może łatwo doprowadzić do znużenia. Aby zwiększyć różnorodność i uchronić się od nudy, polecamy przygotowanie jajecznicy z pędami bambusowymi. Pędy bambusowe są pełne wartości odżywczych, a ich smak nadaje daniu lekko egzotycznego sznytu.
Jajecznica z pędami bambusa jest wyjątkowym daniem śniadaniowym, który posmakuje każdemu - pędy mają bowiem bardzo delikatny i lekko słodki smak. Co więcej, są skarbnicą witamin, minerałów, błonnika oraz antyoksydantów. Taka bomba wartości odżywczych pozwala zacząć każdy dzień z dużą ilością energii.
Pędy bambusa są źródłem witamin A, E, B2, B3 oraz B9, błonnika pokarmowego, minerałów takich jak: potas, sód, wapń, magnez, cynk i selen, a także lignan, czyli bardzo silnych przeciwutleniaczy. W kuchni chińskiej i japońskiej pędy są bardzo cenione i dodawane do wielu różnorodnych dań.
Przepis na jajecznicę z pędami bambusa
Składniki:
4 jajka
łyżka masła
2 łyżki pędów bambusa w zalewie
sól
pieprz
świeża kolendra lub pietruszka
Zacznij od wyciągnięcia jajek z lodówki i sprawdzenia, czy są świeże. W tym celu wystarczy włożyć je do wysokiego naczynia z wodą. Jeśli opadają na dno, są dobre do jedzenia. W przypadku pływania na powierzchni, jajka należy wyrzucić - w ich wnętrzu skumulowały się gazy podczas procesów gnilnych.
Przetestowane jajka wbij do miseczki i rozbełtaj je z dodatkiem soli oraz świeżo mielonego czarnego pieprzu. Na patelni rozpuść łyżkę masła i wrzuć na nią pędy bambusa odsączone z zalewy. Podsmażaj je przez 5 minut, aż delikatnie się zrumienią.
Do usmażonych pędów wlej jajka i energicznie mieszaj, aż uzyskają oczekiwaną przez ciebie konsystencję. Przed podaniem posyp jajecznicę świeżo siekaną kolendrą lub pietruszką. Warto dołożyć na talerz również kilka kromek świeżego chleba. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak wykorzystać w kuchni liście babki lancetowatej. Ten tekst zdradza różnicę między dżemem a konfiturą.
Źródło: canva/PixoStudio, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: poradnikzdrowie; kobieta.interia Zapraszamy na nasz Instagram