Aromatyczna zupa krem z zielonego groszku
Groszek konserwowy większość z nas zna jako składnik sałatki jarzynowej czy popularnego dodatku do kotletów — marchewki z groszkiem. Warto jednak wykorzystać go nieco inaczej i przygotować rozgrzewającą i sycącą zupę krem. Zachwyci was delikatną nutą gałki muszkatołowej.
Zupy kremy sprawdzają się doskonale w chłodne jesienne dni. Taki typ zupy polecaliśmy wam już niejednokrotnie. Wystarczy wspomnieć pyszne receptury Ewy Wachowicz na krem z dyni czy kremową i smaczną ogórkową . Tym razem przedstawiamy wam przepis na ekspresowy krem na bazie groszku konserwowego. Spróbujcie, a jego smak zostanie z wami na długo.
Przepis na aromatyczną zupę krem z zielonego groszku
Składniki:
-
1 duża puszka groszku zielonego
-
0,5-1 litr bulionu warzywnego lub wody
-
1 łyżka oleju rzepakowego
-
sok z połowy cytryny
-
2 ząbki czosnku
-
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
-
śmietanka 12% do zabielenia kremu (opcjonalnie)
-
posiekana rzodkiewka (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Groszek przelewamy na sicie, opłukując go z wody, w której był konserwowany. W garnku rozgrzewamy 500 ml bulionu i wrzucamy groszek. Zagotowujemy, a następnie dodajemy olej i obrany oraz przeciśnięty przez praskę groszek.
Zupę zestawiamy z ognia i miksujemy na krem za pomocą blendera ręcznego. Krem ponownie stawiamy na ogniu, lekko podgrzewamy. Doprawiamy zupę sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
Wlewamy sos sojowy, jeśli go używamy. Dokładnie mieszamy i podajemy z posiekaną rzodkiewką . Zupę zabielamy śmietanką, jeśli mamy na to ochotę, uważając, by przy wlewaniu się nie zwarzyła. Smacznego.
Wskazówki:
-
Zupę warto przygotować z mrożonego groszku. Przygotowujemy go według instrukcji na opakowaniu, a następnie postępujemy zgodnie z przepisem.
-
Krem będzie smaczniejszy, jeśli dodamy do niego świeżej posiekanej mięty. To zioło doskonale komponuje się z warzywami strączkowymi.
-
Jeśli chcemy, aby krem nie był bardzo gęsty, użyjmy więcej bulionu. Jeśli się spieszycie, bulion z powodzeniem możecie zastąpić wodą z dodatkiem sosu sojowego lub kostki rosołowej.
Źródło zdjęcia: canva/etorres69
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: gotowanie.onet