Smakosze.pl Przepisy Aromatyczna zupa krem z zielonego groszku
canva/Bream_Chub

Aromatyczna zupa krem z zielonego groszku

16 listopada 2021

Groszek konserwowy większość z nas zna jako składnik sałatki jarzynowej czy popularnego dodatku do kotletów — marchewki z groszkiem. Warto jednak wykorzystać go nieco inaczej i przygotować rozgrzewającą i sycącą zupę krem. Zachwyci was delikatną nutą gałki muszkatołowej.

Zupy kremy sprawdzają się doskonale w chłodne jesienne dni. Taki typ zupy polecaliśmy wam już niejednokrotnie. Wystarczy wspomnieć pyszne receptury Ewy Wachowicz na krem z dyni czy kremową i smaczną ogórkową . Tym razem przedstawiamy wam przepis na ekspresowy krem na bazie groszku konserwowego. Spróbujcie, a jego smak zostanie z wami na długo.

Przepis na aromatyczną zupę krem z zielonego groszku

Składniki:

  • 1 duża puszka groszku zielonego

  • 0,5-1 litr bulionu warzywnego lub wody

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • sok z połowy cytryny

  • 2 ząbki czosnku

  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)

  • śmietanka 12% do zabielenia kremu (opcjonalnie)

  • posiekana rzodkiewka (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Groszek przelewamy na sicie, opłukując go z wody, w której był konserwowany. W garnku rozgrzewamy 500 ml bulionu i wrzucamy groszek. Zagotowujemy, a następnie dodajemy olej i obrany oraz przeciśnięty przez praskę groszek.

Zupę zestawiamy z ognia i miksujemy na krem za pomocą blendera ręcznego. Krem ponownie stawiamy na ogniu, lekko podgrzewamy. Doprawiamy zupę sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.

Wlewamy sos sojowy, jeśli go używamy. Dokładnie mieszamy i podajemy z posiekaną rzodkiewką . Zupę zabielamy śmietanką, jeśli mamy na to ochotę, uważając, by przy wlewaniu się nie zwarzyła. Smacznego.

Wskazówki:

  • Zupę warto przygotować z mrożonego groszku. Przygotowujemy go według instrukcji na opakowaniu, a następnie postępujemy zgodnie z przepisem.

  • Krem będzie smaczniejszy, jeśli dodamy do niego świeżej posiekanej mięty. To zioło doskonale komponuje się z warzywami strączkowymi.

  • Jeśli chcemy, aby krem nie był bardzo gęsty, użyjmy więcej bulionu. Jeśli się spieszycie, bulion z powodzeniem możecie zastąpić wodą z dodatkiem sosu sojowego lub kostki rosołowej.

Zupa z groszku
Zupa z groszku dobrze smakuje z posiekaną rzodkiewką

Źródło zdjęcia: canva/etorres69

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy