Smakosze.pl Przepisy Babcia Basia robi najlepszą zupę nic. W PRL-u była kultowym deserem
wikimediacommons/Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi; Screen z filmu na kanale YouTube Babcia Basia gotuje

Babcia Basia robi najlepszą zupę nic. W PRL-u była kultowym deserem

10 kwietnia 2023

Zupa nic jest klasycznym deserem z czasów PRL-u. Słodki przysmak zachwyca prostą, a z niezawodnym przepisem babci Basi przygotujecie go bez większego wysiłku. Musicie spróbować — spodoba się nie tylko dzieciom.

Przepis na zupę nic babci Basi

Smaczna zupa mleczna na słodko była popularna w czasach, gdy w sklepach oferta smakołyków nie była tak bogata, jak dziś. Nie oznacza to jednak, że trzeba o niej zapomnieć Wręcz przeciwnie — warto przynajmniej spróbować, by przekonać się, czy nam posmakuje.

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 3 duże jaja
  • 30 g cukru
  • pól laski wanilii
  • szczypta soli
Żaden omlet, żadna jajecznica. Wachowicz robi zapiekankę z jajem

Jak zrobić smaczną zupę nic? Babcia Basia ma świetny przepis

Mleko zagotowujemy w dużym garnku. Wrzucamy do niego rozciętą laskę wanilii. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę wraz z odrobiną soli. Pod koniec dodajemy i 2 łyżki cukru.

Przyrządzony puch gotujemy na mleku, stopniowo wkładając go do płynu — łyżka po łyżce. Po chwili białkowe kawałki przenosimy na talerz przy pomocy łyżki cedzakowej.

Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, a następnie małymi strumieniami wlewamy gorące mleko. Jednocześnie staramy się je energicznie mieszać. Zahartowaną masę wlewamy do mleka. Podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia. Gdy zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i studzimy.

Jak podać zupę nic?

Zupa nic powinna być podana z przygotowanymi wcześniej białkowymi obłoczkami. Umieszczamy je w pucharkach i zalewamy chochla jeszcze ciepłego przysmaku z garnka.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na kultowe desery. Szczególnie polecamy patent na znakomity blok czekoladowy . Być może skusi was też proste ciasto z dodatkiem kakao, czyli zebra .

Zupa nic wymaga kluseczek.png
canva/ChrisPleskach

Źródło: YT/ Babcia Basia gotuje

Zjadła naleśniki w warszawskiej restauracji. Gdy zobaczyła rachunek, złapała się za głowę
Dietetyk kliniczny poszedł do Biedronki i wybrał 5 produktów. Poleca je każdemu, ich skład zachwyca
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy