Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia do faworków używała tylko takiej mąki. Z innej wychodzą niesmaczne i twarde jak kamień
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 16.02.2025 18:59

Babcia do faworków używała tylko takiej mąki. Z innej wychodzą niesmaczne i twarde jak kamień

robienie faworków
Fot. Shutterstock

Zbliża się ważny dzień w roku- Tłusty czwartek. To idealna okazja do przygotowania  w domu słodkiej wyżerki. Uważaj jednak, by czas i środki włożone w przyrządzanie pyszności nie poszły na marne. Dotyczy to zwłaszcza faworków- jeden zły wybór i wyjdą zupełnie niesmaczne.

Tradycyjny przepis na faworki

Gdzieś pośrodku zimowego okresu, w połowie drogi między świętami Bożego Narodzenia a Wielkiejnocy, wypada szczególny czas ostatków. Podobnie jak podczas obu świąt, także i wtedy sięgamy po tradycyjne przepisy. Jakie metody miały nasze babcie, by perfekcyjnie wychodziły największe gwiazdy ostatkowych stołów – faworki?

Metod takich jest oczywiście kilka. Nie wszystkie dobrze zgrywają się z naszymi dzisiejszymi wyobrażeniami o diecie – jak choćby użycie smalcu. Jednak ten tłuszcz o wysokim punkcie dymienia rzeczywiście nadaje się do faworków najlepiej. By ciasto nie wypiło go w nadmiarze, dodajemy do niego natomiast odrobinę spirytusu i to także tradycyjna metoda, o której warto pamiętać.

smażenie faworków

Weź ryż i dodaj do niego drożdże. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia

Dobra mąka na faworki

Jak jest natomiast z mąką? Tu trzeba uważać na wybór. Mąki różnią się między sobą typem. Potrzebujemy lekkiej, dobrze oczyszczonej, ale nie zbyt dobrze, by nie była zbita i ciężka. Dlatego na faworki najlepsza jest mąka typu 450, znana także jako tortowa. Jak sama nazwa wskazuje, to dobra, lekka mąka do słodkich wypieków.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 2 szklanki mąki typu 450
  • 1 jajko + 3 żółtka
  • 50 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka spirytusu spożywczego
  • Sól, smalec do smażenia, cukier puder do posypania
mąka.jpg
Fot. Canva

Jak zrobić tradycyjne faworki

Mąkę na faworki przesiewamy na stolnicę razem z cukrem pudrem i szczyptą soli. W zagłębienie w mące wybijamy jajko, dodajemy żółtka, śmietanę i spirytus. Siekamy i zagniatamy ciasto, by stało się sprężyste, gładkie i elastyczne. Nie może być zbyt kruche, więc w razie czego dodajemy nieco śmietany.

Ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu dzielimy na porcje i wałkujemy je cienko. Wycinamy paski i zawijamy w kokardki tuż przed smażeniem, by faworki za bardzo nie obeschły.

Faworki smażymy na dobrze rozgrzanym smalcu. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, by pomóc im odciec z nadmiaru tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Poznaj też zawrotną cenę faworków z piekarni i wypróbuj przepis na zupę pomidorową z pieczonych warzyw.

usmażone faworki