Babcia do faworków używała tylko takiej mąki. Z innej wychodzą niesmaczne i twarde jak kamień

Zbliża się ważny dzień w roku- Tłusty czwartek. To idealna okazja do przygotowania w domu słodkiej wyżerki. Uważaj jednak, by czas i środki włożone w przyrządzanie pyszności nie poszły na marne. Dotyczy to zwłaszcza faworków- jeden zły wybór i wyjdą zupełnie niesmaczne.
Tradycyjny przepis na faworki
Gdzieś pośrodku zimowego okresu, w połowie drogi między świętami Bożego Narodzenia a Wielkiejnocy, wypada szczególny czas ostatków. Podobnie jak podczas obu świąt, także i wtedy sięgamy po tradycyjne przepisy. Jakie metody miały nasze babcie, by perfekcyjnie wychodziły największe gwiazdy ostatkowych stołów – faworki?
Metod takich jest oczywiście kilka. Nie wszystkie dobrze zgrywają się z naszymi dzisiejszymi wyobrażeniami o diecie – jak choćby użycie smalcu. Jednak ten tłuszcz o wysokim punkcie dymienia rzeczywiście nadaje się do faworków najlepiej. By ciasto nie wypiło go w nadmiarze, dodajemy do niego natomiast odrobinę spirytusu i to także tradycyjna metoda, o której warto pamiętać.
Dobra mąka na faworki
Jak jest natomiast z mąką? Tu trzeba uważać na wybór. Mąki różnią się między sobą typem. Potrzebujemy lekkiej, dobrze oczyszczonej, ale nie zbyt dobrze, by nie była zbita i ciężka. Dlatego na faworki najlepsza jest mąka typu 450, znana także jako tortowa. Jak sama nazwa wskazuje, to dobra, lekka mąka do słodkich wypieków.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 2 szklanki mąki typu 450
- 1 jajko + 3 żółtka
- 50 ml śmietany 18%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka spirytusu spożywczego
- Sól, smalec do smażenia, cukier puder do posypania

Jak zrobić tradycyjne faworki
Mąkę na faworki przesiewamy na stolnicę razem z cukrem pudrem i szczyptą soli. W zagłębienie w mące wybijamy jajko, dodajemy żółtka, śmietanę i spirytus. Siekamy i zagniatamy ciasto, by stało się sprężyste, gładkie i elastyczne. Nie może być zbyt kruche, więc w razie czego dodajemy nieco śmietany.
Ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu dzielimy na porcje i wałkujemy je cienko. Wycinamy paski i zawijamy w kokardki tuż przed smażeniem, by faworki za bardzo nie obeschły.
Faworki smażymy na dobrze rozgrzanym smalcu. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, by pomóc im odciec z nadmiaru tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Poznaj też zawrotną cenę faworków z piekarni i wypróbuj przepis na zupę pomidorową z pieczonych warzyw.





































