Smakosze.pl Przepisy Babcia Gienia pokazała, jak zrobić naleśniki z ziemniaków. Są 100 razy lepsze niż tradycyjne
canva/RitaE z Pixabay, canva/YelenaYemchuk

Babcia Gienia pokazała, jak zrobić naleśniki z ziemniaków. Są 100 razy lepsze niż tradycyjne

15 kwietnia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Babcia Gienia przyrządza naleśniki z ugotowanych ziemniaków. Placki po upieczeniu są puszyste i pełne smaku. Babcia doprawia je gałką muszkatołową, oregano, solą i pieprzem. Naleśniki podaje na słono z pieczarkami, szpinakiem, kurczakiem lub innymi dodatkami. Za każdym razem wychodzą perfekcyjnie.

Wytrawne naleśniki z ziemniaków w sam raz na obiad

Wytrawne naleśniki z gotowanych ziemniaków są proste w przygotowaniu i podamy je z każdym, ulubionym dodatkiem. Naleśniki po usmażeniu są puszyste, delikatne i doskonale łączą się z mięsem, sosami i serami.

Jeśli szukasz pomysłu na szybkie i pożywne danie, to naleśniki będą strzałem w dziesiątkę. Podaj je np. z kurczakiem, szpinakiem, fetą. Naleśniki będą smakować doskonale z sosem grzybowym, gulaszem, papryką.

Do masy na naleśniki ziemniaczane potrzebujesz także wody po gotowaniu ziemniaków, więc jej nie wylewaj. Zmiksowane ziemniaki z wodą połącz z resztą składników. Dopraw gałką muszkatołową, suszonym oregano oraz solą i pieprzem.

Co się stało z cenami mięsa w Biedronce? Wejdziesz i nie uwierzysz własnym oczom

Babcia Gienia zdradziła recepturę na puszyste naleśniki

Składniki:

  • 5 ziemniaków
  • 3 jajka
  • 250- 300 g mąki pszennej
  • 250- 300 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • suszone oregano
  • sól, pieprz
  • 4- 5 łyżek roztopionego masła

Jak zrobić naleśniki z gotowanych ziemniaków?

Ziemniaki obierz, pokrój i zalej wodą, żeby przykrywała delikatnie warzywa. Wsyp sól i ugotuj. Po ugotowaniu ziemniaki rozgnieć w garnku widelcem i zmiksuj razem z wodą, w której warzywa się gotowały.

Gdy masa ostygnie, wbij jajka, wsyp mąkę, wlej mleko. Następnie dodaj gałkę muszkatołową, sól, pieprz i suszone oregano. Całość miksuj, aż powstanie ciasto o jednolitej konsystencji. Wlej roztopione masło i wymieszaj.

Masę wykładaj na niewielką ilość rozgrzanego oleju. Smaż na rumiany kolor i podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Przygotuj placki bez tarcia ziemniaków . Są proste i smakują obłędnie. Pomysł na pożywne śniadanie? Bananowe racuchy z dwóch składników.

naleśniki.jpg
canva/bfohack2
Nie uwierzysz, co Gessler dodaje do ziemniaczanego puree. Pokochasz od pierwszego kęsa
Niebywałe, jak Strzelczyk podaje zacierki. Polewa je sosem z uwielbianych grzybów
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy