Babcia Gienia pokazała, jak zrobić naleśniki z ziemniaków. Są 100 razy lepsze niż tradycyjne
Babcia Gienia przyrządza naleśniki z ugotowanych ziemniaków. Placki po upieczeniu są puszyste i pełne smaku. Babcia doprawia je gałką muszkatołową, oregano, solą i pieprzem. Naleśniki podaje na słono z pieczarkami, szpinakiem, kurczakiem lub innymi dodatkami. Za każdym razem wychodzą perfekcyjnie.
Wytrawne naleśniki z ziemniaków w sam raz na obiad
Wytrawne naleśniki z gotowanych ziemniaków są proste w przygotowaniu i podamy je z każdym, ulubionym dodatkiem. Naleśniki po usmażeniu są puszyste, delikatne i doskonale łączą się z mięsem, sosami i serami.
Jeśli szukasz pomysłu na szybkie i pożywne danie, to naleśniki będą strzałem w dziesiątkę. Podaj je np. z kurczakiem, szpinakiem, fetą. Naleśniki będą smakować doskonale z sosem grzybowym, gulaszem, papryką.
Do masy na naleśniki ziemniaczane potrzebujesz także wody po gotowaniu ziemniaków, więc jej nie wylewaj. Zmiksowane ziemniaki z wodą połącz z resztą składników. Dopraw gałką muszkatołową, suszonym oregano oraz solą i pieprzem.
Babcia Gienia zdradziła recepturę na puszyste naleśniki
Składniki:
- 5 ziemniaków
- 3 jajka
- 250- 300 g mąki pszennej
- 250- 300 ml mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- suszone oregano
- sól, pieprz
- 4- 5 łyżek roztopionego masła
Jak zrobić naleśniki z gotowanych ziemniaków?
Ziemniaki obierz, pokrój i zalej wodą, żeby przykrywała delikatnie warzywa. Wsyp sól i ugotuj. Po ugotowaniu ziemniaki rozgnieć w garnku widelcem i zmiksuj razem z wodą, w której warzywa się gotowały.
Gdy masa ostygnie, wbij jajka, wsyp mąkę, wlej mleko. Następnie dodaj gałkę muszkatołową, sól, pieprz i suszone oregano. Całość miksuj, aż powstanie ciasto o jednolitej konsystencji. Wlej roztopione masło i wymieszaj.
Masę wykładaj na niewielką ilość rozgrzanego oleju. Smaż na rumiany kolor i podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.
Przygotuj placki bez tarcia ziemniaków . Są proste i smakują obłędnie. Pomysł na pożywne śniadanie? Bananowe racuchy z dwóch składników.