Niebywałe, jak Strzelczyk podaje zacierki. Polewa je sosem z uwielbianych grzybów
Nie w pomidorowej, nie w rosole. Tomasz Strzelczyk kultowe zacierki gotuje razem z domowym sosem pieczarkowym. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu. Jest sycące i zachwyca smakiem i aromatem. Kucharz całą potrawę doprawia świeżymi ziołami. Efekt powala.
Kultowe zacierki z aromatycznym sosem. Nie ma lepszego przepisu
Wszyscy znamy zacierki. Szybkie ciasto z mąki, jajek i soli zwykle jednak dodajemy do zup, np. do pomidorowej lub rosołu. Tomasz Strzelczyk podaje je w zupełnie inny sposób. Zacierki przyrządza z sosem pieczarkowym i w ten sposób robi pyszne drugie danie dla całej rodziny.
Strzelczyk radzi, żeby zacierki przygotować z mąki krupczatki, dzięki której kluseczki nie będą tak rzadkie i nie rozpadną się podczas gotowania. Ciasto robi z wiejskich jajek, które mają piękny, żółty kolor. Jeśli masz jajka, które są dość blade, wymieszaj je z odrobiną mielonej kurkumy, która doda kluseczkom koloru.
Kucharz do zacierek robi aromatyczny sos pieczarkowy i doprawia go świeżym tymiankiem i natką pietruszki. Nie soli grzybów od razu, ponieważ wtedy puszczą sok i nie usmażą się na maśle, a zaczną się dusić i w ten sposób stracą smak.
Sól i pieprz dodaje do sosu pod sam koniec, kiedy danie jest już prawie gotowe. Ugotowane zacierki łączy z pieczarkami i miesza, aż danie zgęstnieje. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube.
Nie uwierzysz, co Gessler dodaje do ziemniaczanego puree. Pokochasz od pierwszego kęsaPrzepis na zacierki w nowym wydaniu. Takich jeszcze nie jadłaś
Składniki:
- 200 g mąki krupczatki
- 400 g pieczarek
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 jajka
- cebula
- ząbek czosnku
- 2- 3 łyżeczki masła klarowanego
- 2 gałązki świeżego tymianku, ewentualnie sporą szczyptę suszonego
- natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Jak zrobić zacierki z sosem pieczarkowym?
Mąkę przesyp do miski. Wbij jajka, wsyp szczyptę soli i wyrabiaj, aż ciasto stanie się twarde i zbite. Wyrobione ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie przygotuj sos.
Pokrój pieczarki, posiekaj cebulę i czosnek. Na patelni rozpuść masło klarowane i dodaj pieczarki. Smaż kilka minut. Do przyrumienionych pieczarek dodaj 2 gałązki świeżego tymianku. Przemieszaj i dodaj cebulę.
Całość smaż kilka minut i następnie dodaj czosnek. Dopiero teraz dopraw solą i pieprzem i zmniejsz ogień. Wlej śmietankę, wymieszaj, gotuj 2- 3 minuty i odstaw. Do większego garnka wlej wodę, wsyp łyżeczkę soli i zagotuj.
Ciasto na zacierki wyjmij z lodówki i zetrzyj na tarce. Jeśli będzie się kleić, podsyp delikatnie mąką krupczatką. Kluseczki wsyp na sitko i usuń nadmiar mąki. Do gotującej się wody wsyp gotowe zacierki i gotuj kilka minut, aż wypłyną.
Następnie przełóż je na patelnię z przygotowanym sosem i wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Gdy sos będzie gęsty i kremowy, danie będzie gotowe, smacznego.
Strzelczyk zdradził również przepis na najlepszy smalec do chleba. Koniecznie przygotuj również kotlety mielone według jego receptury. Ich smak zachwyci każdego.