Smakosze.pl Przepisy Babcia przypomniała mi dawny specjał z PRL-u. Ten przysmak pamiętam z dzieciństwa
Materiał YouTube z kanału Anka Gotuje

Babcia przypomniała mi dawny specjał z PRL-u. Ten przysmak pamiętam z dzieciństwa

5 sierpnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Babcia przyrządziła dla mnie ostatnio przysmak, o którym kompletnie nie pamiętała. Mowa o kotletach z mortadeli, które były niezwykle popularne w czasach PRL. Prosty i szybki posiłek był idealnym rozwiązaniem, kiedy w sklepach trudno było o szeroki wybór produktów. Okazuje się, że w dzisiejszych czasach mogą one smakować równie pysznie.

Kotlety z mortadeli przygotowywano na rozmaite sposoby

Gospodynie domowe w czasach PRL musiały wykazać się nie lada sprytem. Trudno było o solidny posiłek z racji kiepskiego zaopatrzenia w sklepach. Flagowym obiadem tamtych czasów były pomysłowe kotlety z mortadeli. Ich smak znało wtedy każde dziecko.

Kotlety z mortadeli miały 2 odsłony. Można je było przygotować z samej wędliny lub nadziać żółtym serem. U babci zostałam uraczona wersją „na bogato" czyli z serowym farszem. Poniżej przypominam sprawdzony przepis na to danie sprzed lat.

Danuta Martyniuk zna najlepszy patent na ciasto ze śliwkami. Posmakuje nawet cukiernikom

Przepis na zapomniane kotlety z mortadeli

Składniki:

  • 4 grube plastry mortadeli
  • 4 plastry sera żółtego
  • 2 jajka
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Kotlety z mortadeli nadziewane serem krok po kroku

Przygotuj panierkę do kotletów z mortadeli . Na płaski talerz wbij 2 jajka i rozkłóć je widelcem. Do osobnego naczynia wysyp bułkę tartą .

Plastry mortadeli pozbaw osłonki . Następnie natnij wzdłuż, ale nie do końca, tworząc kieszonkę. W te miejsca włóż plastry sera żółtego .

Na patelni dobrze rozgrzej olej . Kotlety z mortadeli panieruj w jajku a następnie bułce tartej. Kładź je na gorący tłuszcz i smaż na średniej mocy palnika .

Kotlety z mortadeli smaż na złocisty kolor . Kiedy zarumienią się z jednej strony, przewróć je na drugą. Po usmażeniu zdejmij z patelni i podawaj z wybranymi dodatkami . Będą smakować idealnie z surówką, ziemniakami lub kaszą, a nawet zwykłym chlebem. Babcia zna także niezawodny przepis na najlepsze kotlety mielone . Rodzinna receptura na kotlety mielone nie ma sobie równych .

usmażone kotlety z mortadeli.jpg
Materiał YouTube z kanału Anka Gotuje
Natnij ziemniaki w tym miejscu i wrzuć do wrzątku. Po ich ugotowaniu złapiesz się za głowę
Ułóż mięso na liściu kapusty, zawiń jak pieroga i wrzuć na patelnię. To 100 razy lepsze od gołąbków
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy