Smakosze.pl Przepisy Babcia zawsze robiła te knedle w sierpniu. Były delikatne dzięki jej tajnemu składnikowi
YouTube/@BabciaEwaGotuje

Babcia zawsze robiła te knedle w sierpniu. Były delikatne dzięki jej tajnemu składnikowi

3 sierpnia 2023

Knedle z morelami to prawdziwy przysmak lata. Rozpływają się w ustach i aż proszą się o dokładkę. Babcia zawsze robiła je w sierpniu. Wtedy morele smakują najlepiej - są słodkie i soczyste, wprost idealne do knedli serowych. Jeden dodatek mojej babci sprawiał, że knedle z morelami były bardzo delikatne, lecz nigdy się nie rozpadały.

Knedle z morelami, czyli zdrowy przysmak

Morele są bardzo smacznymi i wartościowymi owocami. Dodają sił i energii, polecane są sportowcom i osobom, które cierpią na anemię. Możne jeść je świeże i suszone. Pasują do sałatek, sosów i mięs. Te pyszne owoce bogate są w witaminy A, C, E oraz potas, błonnik i beta-karoten.

Morele zapobiegają chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Chronią też przed cukrzycą i chorobami serca. Jedzenie moreli zapobiega też powstaniu ślepoty nocnej i zwyrodnieniu plamki żółtej. Polecamy przepis babci na knedle serowe z morelami. Są tak pyszne, że znikną w mgnieniu oka.

Restauracja pokazała stolik po wizycie rodziny z dziećmi. W sieci zawrzało

Jak zrobić knedle z morelami i kaszą manną?

Składniki:

  • 500 g białego sera
  • 10 moreli
  • około 1 ½ szklanki mąki
  • 100 g kaszy manny
  • 2 jajka
  • masło
  • cukier
  • sól

Morele myjemy, osuszamy, usuwamy pestki i kroimy na 4. Ser rozgniatamy widelcem i dodajemy do niego jajka. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy mąkę i kaszę mannę . Wyrabiamy na jednolitą masę. W dużym garnku zagotowujemy 3 l wody.

Formujemy w rękach knedle z morelami, tak by miały kulisty kształt. Wkładamy je do garnka z osolonym wrzątkiem. Gotujemy na średnim ogniu, aż wypłyną, a po wypłynięciu gotujemy je jeszcze 2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Polewamy masłem i posypujemy cukrem. Możemy podawać też z miodem.

Odsmaż knedle- będą jeszcze lepsze

Knedle, które będziemy odsmażać na następny dzień będą jeszcze smaczniejsze. Smak moreli będzie bardziej wyrazisty i słodki . Warto zrobić więcej knedli, bo właśnie te odsmażane cieszą się największą popularnością i znikają w mgnieniu oka.

Dodatek kaszy manny sprawia, że ciasto na knedle jest delikatne i aksamitne i nie rozpada się w czasie gotowania. Można knedle podać też z jogurtem naturalnym . To bardzo proste danie w przygotowaniu. Polubi je cała rodzina. Pisaliśmy o knedlach z bryndzą. Podawaliśmy też przepis na knedle ze śliwkami.

knedle z morelami
YouTube/@BabciaEwaGotuje

Źródło: kuchnianawzgorzu.pl, YouTube/ @BabciaEwaGotuje

Strzelająca wątróbka już nigdy nie pobrudzi ci kuchni. Dopilnuj tylko 2 szczegółów
Przepis na cukinię po indyjsku dostałam od koleżanki. Słoiki z tym przetworem opróżniamy przed zimą
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy