Smakosze.pl Przepisy Babcine kotlety mielone bez kajzerki - z dodatkiem chałki
canva/TheMalni

Babcine kotlety mielone bez kajzerki - z dodatkiem chałki

3 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Kotlety mielone średnio raz w tygodniu goszczą na naszych stołach. W sumie jesteśmy już mistrzami w ich przyrządzaniu. Jednak zawsze warto przetestować nowe pomysły i nowe dodatki. Być może kotlety wyjdą jeszcze smaczniejsze? Dlatego dziś proponujemy babcine kotlety mielone bez kajzerki, a z dodatkiem chałki.

Choć w sklepach bez problemu można kupić gotowe mięso mielone, to jednak wiele osób uważa, że nie ma jak zmielić je własnoręcznie. Wtedy bowiem będzie pewność, że mięsna masa zawiera tylko mięso i że na przykład nie ma w niej chrząstek.

Kotlety mielone można zrobić z różnego rodzaju mięsa. Jednak najsmaczniejsze wyjdą z wieprzowiny. Najlepsze na kotlety będą te tłuściejsze kawałki, np. z karkówki czy łopatki. Kotlety z szynki mogą wyjść za mało soczyste.

Babcine kotlety mielone bez kajzerki  — z dodatkiem chałki

Składniki:

  • 50 dag karkówki wieprzowej

  • 1 cebula

  • 2 kromki chałki

  • 2/3 szklanki mleka

  • 1 jajko

  • 3 łyżki tartej bułki

  • 1 łyżka mąki

  • pieprz ziołowy

  • majeranek

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów mielonych

Mięso opłucz, osusz, pokrój na kawałki. Cebulę obierz, przekrój na cztery. Mięso i cebulę przepuść przez maszynkę do mielenia.

Chałkę namocz w mleku. Napęczniałą dokładnie odciśnij, dodaj do mięsnej masy razem z jajkiem i przyprawami. Dokładnie wyrób mięsną masę.

Z przygotowanej masy formuj podłużne, lekko spłaszczone kotlety. Każdy panieruj w mieszance tartej bułki i mąki. Obsmaż je na patelni z olejem.

Zrumienione kotlety ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i trzymaj je 10 minut, by doszły w środku.

Jeśli szukasz ciekawych pomysłów na kotlety mielone, zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu przepis na kotlety mielone z dodatkiem boczku , a także poznasz patent Magdy Gessler na soczyste kotlety mielone.

smażenie kotletów
smażenie kotletów

Źródło zdjęcia: canva/Vladimir Kokorin

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: praktykulinarni

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy