Smakosze.pl
Soczyste kotlety mielone od Magdy Gessler

canva/Zima; TRICOLORS/EAST NEWS

Niezawodny patent Magdy Gessler na soczyste kotlety mielone

14 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Mielone tak pyszne, że oczarują każdego? Patent od Magdy Gessler pozwoli wam przygotować wyjątkowo soczyste mięsne kotlety. Spróbujcie koniecznie. Gwiazda dodaje do mięsnej masy odrobinę wody. Dzięki niej kotlety mielone będą bardziej soczyste.

Kluczem do sukcesu są zakupy. Jak przekonuje restauratorka, nie ma nic gorszego niż mielone przyrządzone z mięsa niskiej jakości. Aby więc zachwycić rodzinę lub gości warto odwiedzić dobrego rzeźnika, a potem sięgnąć po przepis gwiazdy Kuchennych Rewolucji.

Kotlety z tego przepisu są proste w przygotowaniu i wprost rozpływają się w ustach. Żaden smakosz nie przejdzie obok nich obojętnie. Obłędnie pysznie smakują z ziemniaczkami i szeregiem innych dodatków. Spróbujcie podać do nich surówkę z pora lub z kalarepy. Zachwyt gwarantowany.

Przepis na soczyste mielone Magdy Gessler

Składniki:

  • 2 kajzerki

  • mleko

  • 1 kg mięsa wieprzowego zmielonego

  • 50 ml wody

  • 2 jaja

  • 2 duże cebule

  • 50 g masła

  • bułka tarta

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej do smażenia kotletów

kotlet schabowy

Kruche i delikatne kotlety schabowe marynowane w jogurcie

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie:

Cebulę obieramy z łupiny i siekamy. Na patelni roztapiamy masło. Smażymy na nim cebulę na średnim ogniu, aż się zeszkli. Studzimy ją, a następnie mieszamy z mięsem w dużym naczyniu.

Kajzerki namaczamy w mleku, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Uzyskaną papkę dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy. Doprawiamy masę solą i pieprzem, wbijamy jaja i wlewamy wodę.

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Całość dokładnie mieszamy, a z mięsa formujemy kulki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu.

Kotlety najlepiej smażyć jest na średnim ogniu. Dzięki temu mięso nie spali się z zewnątrz, a jednocześnie będzie usmażone w środku. Smacznego.

Mięso mielone

Mięso mielone

Źródło zdjęcia: canva/Liriya

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

WIELKI TEST WIEDZY DLA MIĘSOŻERCÓW. NA WSZYSTKIE PYTANIA MOGĄ POPRAWNIE ODPOWIEDZIEĆ JEDYNIE PRAWDZIWI SPECJALIŚCI

Pytanie 1 z 10

Najchudszy rodzaj mięsa pochodzi z:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Czy seler naciowy można mrozić?

Czytaj więcej >
Szuflada pod piekarnikiem

Porady

Do czego służy szuflada pod piekarnikiem?

Czytaj więcej >
Bigos

Porady

Jak uratować przesolony lub za kwaśny bigos?

Czytaj więcej >
Przypalony garnek

Porady

Jak wyczyścić przypalony garnek?

Czytaj więcej >
lodówka

Porady

Banalnie prosty domowy sposób na umycie lodówki

Czytaj więcej >
buraki

Porady

Jak ugotować buraki, aby zachowały swój kolor?

Czytaj więcej >