Niezawodny patent Magdy Gessler na soczyste kotlety mielone
Mielone tak pyszne, że oczarują każdego? Patent od Magdy Gessler pozwoli wam przygotować wyjątkowo soczyste mięsne kotlety. Spróbujcie koniecznie. Gwiazda dodaje do mięsnej masy odrobinę wody. Dzięki niej kotlety mielone będą bardziej soczyste.
Kluczem do sukcesu są zakupy. Jak przekonuje restauratorka, nie ma nic gorszego niż mielone przyrządzone z mięsa niskiej jakości. Aby więc zachwycić rodzinę lub gości warto odwiedzić dobrego rzeźnika, a potem sięgnąć po przepis gwiazdy Kuchennych Rewolucji.
Kotlety z tego przepisu są proste w przygotowaniu i wprost rozpływają się w ustach. Żaden smakosz nie przejdzie obok nich obojętnie. Obłędnie pysznie smakują z ziemniaczkami i szeregiem innych dodatków. Spróbujcie podać do nich surówkę z pora lub z kalarepy. Zachwyt gwarantowany.
Przepis na soczyste mielone Magdy Gessler
Składniki:
2 kajzerki
mleko
1 kg mięsa wieprzowego zmielonego
50 ml wody
2 jaja
2 duże cebule
50 g masła
bułka tarta
sól i pieprz w ilości do smaku
olej do smażenia kotletów
Przygotowanie:
Cebulę obieramy z łupiny i siekamy. Na patelni roztapiamy masło. Smażymy na nim cebulę na średnim ogniu, aż się zeszkli. Studzimy ją, a następnie mieszamy z mięsem w dużym naczyniu.
Kajzerki namaczamy w mleku, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Uzyskaną papkę dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy. Doprawiamy masę solą i pieprzem, wbijamy jaja i wlewamy wodę.
Całość dokładnie mieszamy, a z mięsa formujemy kulki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu.
Kotlety najlepiej smażyć jest na średnim ogniu. Dzięki temu mięso nie spali się z zewnątrz, a jednocześnie będzie usmażone w środku. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Liriya
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: newsy.gotujmy