Bajecznie prosty przepis na obłędne w smaku kiszone pomidory
Pomidory najczęściej jemy na surowo w formie plasterków na kanapce lub pod postacią sosu do makaronu. Okazuje się, że soczyste i czerwone owoce idealnie nadają się do kiszenia, o czym wiele osób mogło nigdy wcześniej nie słyszeć. Niżej prezentujemy prosty przepis, z którym nikt nie będzie miał kłopotów.
Kiszenie pomidorów nie jest w żadnym wypadku trudnym zadaniem. Choć my jesteśmy przyzwyczajeni do jedzenia kiszonej kapusty oraz ogórków, zdecydowanie powinniśmy dać szansę także innym produktom. Takie pomidory idealnie pasują jako dodatek do sałatek oraz na kanapki. Możemy przygotować z nich również zupę, która w smaku przypomina klasyczną pomidorową, choć kwasowość kiszonki przywodzi na myśl ogórkową.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.
Przepis na kiszone pomidory
Składniki:
-
4 kilogramy pomidorów
-
13 ząbków czosnku
-
pęczek koperku
-
4 litry wody
-
4 łyżki soli
-
1,5 łyżki pieprzu w ziarnach
Dokładnie wymyj odszypułkowane pomidory pod bieżącą wodą. Nie wyparzaj ich. W dużym garnku zagotuj wodę z solą i pozostaw do wystudzenia. Do wyparzonych wcześniej słoików zacznij pakować ząbki czosnku oraz koperek.
Następnie na przyprawy wyłóż porcję pomidorów, które później należy przykryć kolejną warstwą przypraw. Pomidory zalej solanką, aż całkowicie będą zakryte. Zakręć słoik wyczyszczoną i wyparzoną nakrętką.
Odstaw słoiki na kilka dni w ciemne i ciepłe miejsce. Gdy burzliwa fermentacja dobiegnie końca, przenieś słoiki do piwnicy.
Źródło: bergamont, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: mojegotowanie.pl