Smakosze.pl
Bigos

wikimedia commons / Mario Carvalaj / CC-BY-2.0

Przypalony bigos? Nic straconego, wiemy jak go uratować

6 Stycznia 2021

Autor tekstu:

Sara Karaszewska

Udostępnij:

Bigos należy do klasycznych potraw, które mimo prostego przepisu, mogą przysporzyć nam niemałych kłopotów. Zdarza się, że cała potrawa przypala się do garnka, a my nie wiemy, jak poradzić sobie w sposób, który nie zaburzy smaku

Bigos cieszy się ogromną popularnością w kuchni polskiej. Przede wszystkim to aromatyczne danie, które poza rewelacyjnym smakiem dostarcza naszemu organizmowi to, co najważniejsze. Nie od dziś wiadomo o tym, że kapusta to źródło witamin i minerałów, których potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania.

Przez cały rok przyrządzamy w swoich domach to niezwykłe danie, jednak największą popularnością cieszy się w trakcie świąt czy rodzinnych spotkań, które poparte są wyjątkowymi okolicznościami. 

Możemy podawać go w formie przekąski razem ze świeżym pieczywem. Jeśli chodzi o gotowanie bigosu, najczęstszym problemem jest jego przypalanie się do garnka. Całe szczęście są pewne sposoby, dzięki którym szybko uratujesz swoją potrawę.

Bigos możemy podawać na różne sposoby

Jest wiele przepisów na idealny, aromatyczny bigos. Coraz większą popularnością cieszy się jego bezmięsna wersja, która nie odbiega w smaku od tej klasycznej. Przepis na bigos bez dodatku mięsa podawaliśmy w tym artykule.

Choć wielu z nas bigos kojarzy się z długimi godzinami w kuchni, jesteśmy w stanie przyrządzić go już w 30 minut. Polacy pokochali ten błyskawiczny przepis. Pisaliśmy o nim tutaj. Zachęcamy do jego wykorzystania, jeśli nie masz zbyt dużo czasu na gotowanie, a wiesz, że gościom marzy się ta aromatyczna potrawa.

Sprawa komplikuje się, kiedy mimo idealnych proporcji, bigos się przypala. To może wpłynąć na smak całej potrawy. Podajemy sposoby na to, w jaki sposób poradzić sobie z kulinarną wpadką.

Sposoby na uratowanie przypalonego bigosu

Przede wszystkim należy pamiętać o tym, żeby nie mieszać nerwowo całej potrawy. Przypalony aromat może dzięki temu przejść do reszty bigosu, która pozostała nienaruszona. Szybkie mieszanie jest często bezwarunkowym odruchem, jednak lepiej tego nie robić. 

Zamiast tego warto wziąć czysty garnek i przełożyć do niego nieprzypaloną część dania. Należy dokładnie ją oddzielić. Do oddzielonego już bigosu wkładamy korek od wina lub dwa, a następnie gotujemy przez około minutę, cały czas mieszając. Korek od wina wchłonie w siebie nieprzyjemny aromat spalenizny, dzięki czemu będziemy mogli cieszyć się nienaruszonym daniem. Po kulinarnej wpadce nie będzie śladu.

Jeśli bigos przypalił się naprawdę mocno, warto wzbogacić go o dodatkowe przyprawy. Ich zadaniem będzie stłumić nieprzyjemny aromat. Szczególnie przydatny będzie tutaj kminek czy majeranek. Warto po zastosowaniu powyższych porad wstawić bigos do schłodzenia po wcześniejszym wystudzeniu. Po całej nocy w lodówce i ponownym podgrzaniu przed podaniem woń spalenizny nie będzie wyczuwalna.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: polki.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Sara KaraszewskaAutor

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasjonuje się nie tylko gotowaniem, ale i muzyką oraz tematami związanymi z rozwojem osobistym. Studia na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna utwierdziły ją w przekonaniu, że pisanie to nie tylko pasja, ale i pomysł na życie. Nieustannie szkoli się z zakresu psychologii oraz social mediów. Gotowanie od zawsze było jej ulubioną formą spędzania czasu wolnego, a teraz związana jest z nim jej praca. Drugim kierunkiem studiów, które rozpoczęła, jest Zarządzanie ze specjalizacją Socjologia Biznesu i Mediów. Tematy marketingowe nie są jej obce, co sprawia, że w tematach biznesowych czuje się najlepiej.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak długo smażyć kotlety schabowe?

Czytaj więcej >
Śledzie są wyjątkowo zdrową rybą

Porady

Jak wybrać dobre śledzie?

Czytaj więcej >
skórki mandarynki

Porady

Jak pozbyć się moli spożywczych?

Czytaj więcej >
Kiedy najlepiej wypić kawę?

Porady

O jakich porach pijać kawę?

Czytaj więcej >
smażenie

Porady

Sprytny patent na pryskający tłuszcz na patelni

Czytaj więcej >

Porady

Jak długo smażyć karpia?

Czytaj więcej >