Smakosze.pl Przepisy Biorę ziemniaki, mąkę, jajka i mieszam. Po 5 minutach wstawiam do pieca mój ulubiony przysmak
Fot. Canva/Mohnsemml

Biorę ziemniaki, mąkę, jajka i mieszam. Po 5 minutach wstawiam do pieca mój ulubiony przysmak

26 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zaledwie kilka składników wystarczy, by przygotować pyszne danie. Potem już tylko do pieca i gotowe. Doskonale sprawdzi się na obiad lub jako przekąska na imprezę z przyjaciółmi.

Najszybszy sposób na włoską focaccię

Pierwsej focaccii spróbowałem we Włoszech. To było genialne odkrycie. Choć przypominała pizzę, była lżejsza, ale miała więcej smaku. Udało mi się wówczas zdobyć przepis, dzięki czemu bardzo często robiłem ją sam w domu.

Podczas kolejnej wizyty w kraju, który słynie z makaronu, wina i pizzy, spróbowałem focaccii z ziemniakami. Znane mi już danie, poznałem na nowo. Było jeszcze smaczniejsze i puszyste, niż jej klasyczny odpowiednik. Oczywiście, poprosiłem o przepis. Znajdziesz go poniżej. Najlepsze w tym daniu jest jednak to, że coś tak pysznego powstaje tak szybko.

focaccia ziemniaki.jpg
Fot. YouTube/Fanpage.it
Weź szparagi, owiń szynką i zawiń w ciasto francuskie. Takie roladki mogłabym jeść non stop

Kilka tanich produktów

Jak wspomniałem, składników nie ma zbyt wiele, w dodatku są bardzo tanie. Są przy tym tak powszechne, że możesz mieć je w swojej kuchni. Zatem zerknij na poniższą listę i sprawdź, co będzie ci potrzebne. Przygotuj produkty i zaczynamy przyrządzenie najpyszniejszej focaccii.

Składniki:

  • 125 ml oliwy
  • 350 ml wody
  • 10 g soli
  • 220 g mąki
  • łyżeczka g suchych drożdży
  • 4 ziemniaki
  • świeży rozmaryn
  • cukier

Przepis na ziemniaczaną focaccię

Do dużej miski wlej oliwę i wodę. Wsyp sól i szczyptę cukru . Wymieszaj składniki. Następnie partiami wsypuj mąkę, jednocześnie energicznie mieszając. Kiedy składniki połączą się w jednolite i gładkie ciasto, wsyp suche drożdże. Ponownie wymieszaj.

Obrane i umyte ziemniaki pokrój w cieniutkie plastry. Możesz wykorzystać do tego mandolinę lub zrobić to za pomocą noża. Połowę plastrów ziemniaków przełóż do miski z ciastem. Wymieszaj składniki.

Masę ciasta z dodatkiem plastrów przełóż do okrągłej foremki lub naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż pozostałe plastry ziemniaków. Wierzch posyp świeżym rozmarynem i skrop odrobiną oliwy. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Gotową focaccię posyp grubą solą, krój na kawałki i gotowe. Sprawdź, z jakiej oferty klienci Biedronki będą mogli, skorzystać tylko dzisiaj oraz poznaj niezwykły patent na śniadanie .

Projekt bez nazwy(2).jpg
Fot. Canva.com
Strzelczyk pokazał najlepszy patent na młodą kapustę. Dziś podam to na obiad
Na majówkę zamiast kiełbasy podam takiego kurczaka z grilla. Cały sekret tkwi w marynacie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy