Prosty sposób na pyszny biszkopt
Puszysty i delikatny biszkopt jest wspaniałą bazą do wielu słodkości. Każdy doświadczony miłośnik gotowania ma swój sekretny sposób na to ciasto. Niestety, czasem zdarzają się sytuacje, że nasz wymarzony deser jest daleki od ideału.
Prawdziwą zmorą początkujących kucharzy jest sytuacja, w której biszkopt zaczyna opadać. Warto zastosować wtedy pewien banalny trick. Chodzi o drobny szczegół, na który nie zawsze zwracamy uwagę.
Co zrobić, aby biszkopt nie opadał?
Gdy ciasto się upiecze, nie wyciągajmy go od razu z piekarnika. Wyłączmy temperaturę, uchylmy drzwiczki, a biszkoptowi dajmy po prostu chwilę odpoczynku. Dzięki temu ciasto po wyjęciu z piekarnika nie opadnie, a my unikniemy niechcianej kulinarnej wpadki.
O czym jeszcze należy pamiętać przy pieczeniu biszkoptu? Przede wszystkim musimy korzystać ze sprawdzonego przepisu. Poniżej podajemy jedną z najlepszych receptur na to wyborne ciasto.
Przepis na biszkopt
Składniki:
7 jajek
200 g cukru
144 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
Na początek musimy ubić na sztywno białka, a następnie dodawać po łyżce cukier, cały czas dokładnie ubijając, aż całkiem się on rozpuści, a my otrzymamy gęstą pianę.
Wciąż miksując, dodawajmy stopniowo żółtka. Ubijmy je jeszcze przez 5 minut, aż piania stanie się gęsta. Do oddzielnej miski przesiejmy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i proszek do pieczenia, a następnie wymieszajmy ze sobą wszystkie składniki.
Otrzymaną mieszankę dodajmy przez sitko do ubitej masy w trzech partiach, za każdym razem krótko miksując na małych obrotach miksera lub bardzo delikatnie mieszając łyżką, aż do połączenia się składników.