Biszkopt
Pixabay / Martakor

Prosty sposób na pyszny biszkopt

Biszkopt jest podstawą wielu ciast i deserów. Jak upiec go, aby zachwycił nas swoim smakiem? Przede wszystkim należy mieć dobry przepis. Warto również zastosować pewien niepozorny trick. Dzięki tym dwóm rzeczom z pewnością unikniemy kulinarnej katastrofy i będziemy cieszyć się wybornym deserem.

Puszysty i delikatny biszkopt jest wspaniałą bazą do wielu słodkości. Każdy doświadczony miłośnik gotowania ma swój sekretny sposób na to ciasto. Niestety, czasem zdarzają się sytuacje, że nasz wymarzony deser jest daleki od ideału.

Prawdziwą zmorą początkujących kucharzy jest sytuacja, w której biszkopt zaczyna opadać. Warto zastosować wtedy pewien banalny trick. Chodzi o drobny szczegół, na który nie zawsze zwracamy uwagę.

Co zrobić, aby biszkopt nie opadał?

Gdy ciasto się upiecze, nie wyciągajmy go od razu z piekarnika. Wyłączmy temperaturę, uchylmy drzwiczki, a biszkoptowi dajmy po prostu chwilę odpoczynku. Dzięki temu ciasto po wyjęciu z piekarnika nie opadnie, a my unikniemy niechcianej kulinarnej wpadki.

O czym jeszcze należy pamiętać przy pieczeniu biszkoptu? Przede wszystkim musimy korzystać ze sprawdzonego przepisu. Poniżej podajemy jedną z najlepszych receptur na to wyborne ciasto.

Mało znana zaleta herbaty z dodatkiem imbiruMało znana zaleta herbaty z dodatkiem imbiruCzytaj dalej

Przepis na biszkopt

Składniki:

  • 7 jajek
  • 200 g cukru
  • 144 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

Na początek musimy ubić na sztywno białka, a następnie dodawać po łyżce cukier, cały czas dokładnie ubijając, aż całkiem się on rozpuści, a my otrzymamy gęstą pianę.

Wciąż miksując, dodawajmy stopniowo żółtka. Ubijmy je jeszcze przez 5 minut, aż piania stanie się gęsta. Do oddzielnej miski przesiejmy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i proszek do pieczenia, a następnie wymieszajmy ze sobą wszystkie składniki.

Otrzymaną mieszankę dodajmy przez sitko do ubitej masy w trzech partiach, za każdym razem krótko miksując na małych obrotach miksera lub bardzo delikatnie mieszając łyżką, aż do połączenia się składników.

Gotową masę należy wyłożyć do formy i wstawić do nagrzanego do 180 c piekarnika (termoobieg, góra - dół) i piec przez około 40 minut.

Szukasz innych pomysłów na pyszne ciasta? Na naszej stronie znajdziesz między innymi przepis na wyjątkowy sernik wiedeński siostry Anastazji oraz niezapomniany blok czekoladowy.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotujmy.pl/ Kwestia Smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł