Smakosze.pl Przepisy Błyskawiczny przepis Ani Starmach na zupę z dynii
Pawel Wodzynski/East News; canva/Ewgenija_s, Getty Images

Błyskawiczny przepis Ani Starmach na zupę z dynii

6 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Klasyczne polskie zupy, jak ogórkowa czy pomidorowa są pyszne, jednak ciągłe ich jedzenie może się znudzić - dlatego pokazujemy przepis na zupę z dynii od Anny Starmach. Starmach jako jeden z głównych aromatów używa imbir, który nadaje zupie korzennego smaku. Porcja kremu z dynii nasyci i rozgrzeje każdego głodnego.

Zupa krem z dynii idealnie sprawdzi się po całym dniu ciężkiej pracy, aby móc mieć chwilę dla siebie. Gorąca i gęsta zupa ma intensywny smak i piękny kolor, dlatego jest przyjemnością nie tylko dla podniebienia, lecz również dla oczu.

Jurorka Masterchefa poza imbirem korzysta także z właściwości ostrej papryczki, aby nadać daniu jeszcze silniejszy smak. Jeśli obawiasz się, że zupa będzie zbyt ostra, pomiń papryczkę lub zastąp ją słodką papryką.

Przepis na zupę z dynii Ani Starmach

Składniki:

  • 500 g dynii

  • 200 g kurczaka

  • 4 cm imbiru

  • 1 papryczka chilli

  • puszka mleka kokosowego

  • szklanka bulionu

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • sól

  • pieprz

  • świeża pietruszka

  • olej

Kurczaka oczyść z błon i żyłek, a następnie pokrój w kostkę o równej wielkości. Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Chilli umyj pod wodą, usuń pestki i gniazda nasienne, posiekaj ją i wrzuć do mięsa. Wymieszaj i odstaw je na bok.

Dynię umyj, usuń pestki i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz ze skórki i posiekaj na jak najmniejsze kawałki. Czosnek zmiażdź, obierz i posiekaj. Wrzuć cebulę i czosnek na patelnie z olejem i podsmaż je.

Wrzuć do cebuli i czosnku dynie i smaż przez 5 minut. Zalej bulionem, doprowadź do wrzenia i wlej mleko kokosowe. Zmiksuj zupę blenderem i ponownie zagotuj. Usmaż kurczaka na złoty kolor. Wrzuć go do zupy, dopraw ją solą, pieprzem i słodką papryką. Podawaj posypaną świeżą pietruszką. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji, sprawdź inne nasze materiały. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy, co należy dodać do kapusty, aby po jej jedzeniu nie mieć przykrych wzdęć. W tym tekście zdradzamy przepis na dynie marynowaną z cynamonem.

Zupa dyniowa

Źródło: canva/LightFieldStudios, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se.pl Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy