Bosacka wzięła jajka i obaliła popularny mit. Mało kto ma pojęcie
Zostały Ci jajka po świętach? Możesz je szybko wykorzystać w kuchni lub zamrozić. Katarzyna Bosacka pokazała, jak mrozić jajka, żeby się nie zepsuły i zachowały smak nawet przez pół roku. Produkt wykorzystasz np. do zrobienia bezy do ciasta.
Mało kto wie, że jajka możemy mrozić. Kluczowe jest ich przygotowanie
Wiele osób uważa, że jajka nie nadają się do mrożenia i takim produktem możemy się nawet zatruć. Katarzyna Bosacka obaliła niedawno ten mit. Wyjaśniła, jakich jajek faktycznie nie powinniśmy wkładać do zamrażarki i pokazała, jak bezpiecznie zamrozić produkt.
Jajka są tak uniwersalnym produktem, że wykorzystujemy je praktycznie codziennie. Niekiedy jednak mamy ich za dużo i wtedy pojawia się problem. Wystarczy jednak, że zamrozimy jajka w odpowiedni sposób.
Katarzyna Bosacka zwróciła uwagę na bardzo ważną rzecz. Nie możemy mrozić ugotowanych już jajek, a także jajek surowych w skorupkach. Najlepiej przechowywać białka i żółtka osobno i wykorzystać je np. do przygotowania bezy do ciasta. Zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z profilu katarzynabosacka na Instagramie.
Nie każde jajko nadaje się do mrożenia
Nie możemy mrozić jajek ugotowanych na twardo i na miękko. Takie jajka musimy zjeść jak najszybciej. Możemy dodać je np. do sałatki lub przerobić na pastę kanapkową. Jajka poddane mrożeniu po obróbce termicznej bardzo szybko się zepsują i są niebezpieczne dla zdrowia.
Nie możemy również powkładać surowych jajek do pojemnika i zamrozić. Niska temperatura błyskawicznie rozsadzi jajka od środka. Jest jednak pewien sposób, dzięki któremu możemy włożyć je do zamrażarki.
Katarzyna Bosacka pokazała, jak zamrozić jajka. Będą świeże i smaczne przez 6 miesięcy
Katarzyna Bosacka wyjaśniła, jak zamrozić jajko, żeby się nie zepsuło i nie było niebezpieczne dla zdrowia. Najlepiej zamrozić osobno białka i żółtka. Wkładamy je do pojemnika plastikowego lub woreczka strunowego.
Jeśli jednak chcemy zamrozić całe jajko, wbijmy je wcześniej do miseczki i wymieszajmy dokładnie widelcem. Dopiero wtedy możemy przełożyć jajko do pojemnika lub woreczka i włożyć do zamrażarki. Jajka należy spożyć w ciągu 6 miesięcy.
Bosacka spojrzała na etykietę sera i zamarła . Ma ważny apel dla wszystkich. Dietetyk ostrzega przed niebezpiecznym składnikiem wielu produktów spożywczych . Składnik powoduje wiele groźnych chorób.