Smakosze.pl Produkty Bosacka wzięła jajka i obaliła popularny mit. Mało kto ma pojęcie
screeny z filmu pochodzą z profilu katarzynabosacka na Instagramie

Bosacka wzięła jajka i obaliła popularny mit. Mało kto ma pojęcie

14 kwietnia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zostały Ci jajka po świętach? Możesz je szybko wykorzystać w kuchni lub zamrozić. Katarzyna Bosacka pokazała, jak mrozić jajka, żeby się nie zepsuły i zachowały smak nawet przez pół roku. Produkt wykorzystasz np. do zrobienia bezy do ciasta.

Mało kto wie, że jajka możemy mrozić. Kluczowe jest ich przygotowanie

Wiele osób uważa, że jajka nie nadają się do mrożenia i takim produktem możemy się nawet zatruć. Katarzyna Bosacka obaliła niedawno ten mit. Wyjaśniła, jakich jajek faktycznie nie powinniśmy wkładać do zamrażarki i pokazała, jak bezpiecznie zamrozić produkt.

Jajka są tak uniwersalnym produktem, że wykorzystujemy je praktycznie codziennie. Niekiedy jednak mamy ich za dużo i wtedy pojawia się problem. Wystarczy jednak, że zamrozimy jajka w odpowiedni sposób.

Katarzyna Bosacka zwróciła uwagę na bardzo ważną rzecz. Nie możemy mrozić ugotowanych już jajek, a także jajek surowych w skorupkach. Najlepiej przechowywać białka i żółtka osobno i wykorzystać je np. do przygotowania bezy do ciasta. Zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z profilu katarzynabosacka na Instagramie.

Wejdziesz do sklepu i przystaniesz z wrażenia. Cena kilograma cebuli odbiera mowę

Nie każde jajko nadaje się do mrożenia

Nie możemy mrozić jajek ugotowanych na twardo i na miękko. Takie jajka musimy zjeść jak najszybciej. Możemy dodać je np. do sałatki lub przerobić na pastę kanapkową. Jajka poddane mrożeniu po obróbce termicznej bardzo szybko się zepsują i są niebezpieczne dla zdrowia.

Nie możemy również powkładać surowych jajek do pojemnika i zamrozić. Niska temperatura błyskawicznie rozsadzi jajka od środka. Jest jednak pewien sposób, dzięki któremu możemy włożyć je do zamrażarki.

Katarzyna Bosacka pokazała, jak zamrozić jajka. Będą świeże i smaczne przez 6 miesięcy

Katarzyna Bosacka wyjaśniła, jak zamrozić jajko, żeby się nie zepsuło i nie było niebezpieczne dla zdrowia. Najlepiej zamrozić osobno białka i żółtka. Wkładamy je do pojemnika plastikowego lub woreczka strunowego.

Jeśli jednak chcemy zamrozić całe jajko, wbijmy je wcześniej do miseczki i wymieszajmy dokładnie widelcem. Dopiero wtedy możemy przełożyć jajko do pojemnika lub woreczka i włożyć do zamrażarki. Jajka należy spożyć w ciągu 6 miesięcy.

Bosacka spojrzała na etykietę sera i zamarła . Ma ważny apel dla wszystkich. Dietetyk ostrzega przed niebezpiecznym składnikiem wielu produktów spożywczych . Składnik powoduje wiele groźnych chorób.

Wachowicz robi mielone z aż dwóch rodzajów mięsa. Jedno jest rzadkim wyborem
Nie mieści się w głowie co Mrozowska dodaje do ogórkowej. Wychodzi zdrowsza i dużo lżejsza
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy