Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Bosacka wzięła sałatę i odkroiła końcówkę. Ten detal jest kluczowy

Bosacka wzięła sałatę i odkroiła końcówkę. Ten detal jest kluczowy

Bosacka i jej trik z sałatą
Instagram/ @katarzynabosacka

Kupujecie sałatę, a kolejnego dnia wam więdnie? Katarzyna Bosacka pokazała jak ją przechowywać, by na długo pozostała jędrna i smaczna. Kluczowe jest odkrojenie końcówki i odpowiednie opakowanie. Warto samodzielnie się przekonać.

Katarzyna Bosacka w swoich kanałach dzieli się z odbiorcami pomysłami na tanie dania, oszczędzanie i ekologiczne prowadzenie domu. Pisaliśmy już wcześniej o jej nietypowej radzie dotyczącej zakupu papryki, która wywołała nieco zamieszania. Tym razem celebrytka wzięła na tapet temat przechowywania sałaty.

Katarzyna Bosacka radzi jak przechowywać sałatę

Z opublikowanego przez dziennikarkę wideo dowiadujemy się, że sałata będzie świeża znacznie dłużej, jeśli obetniemy jej końcówkę, a warzywo zawiniemy w wilgotną ściereczkę kuchenną i włożymy do szklanego naczynia. Celebrytka przestrzega nas jednocześnie przed umieszczaniem warzywa w folii.

Jak twierdzi, szczelne zamknięcie warzywa przyczyni się do szybszego gromadzenia się wilgoci i intensywnego namnażania się bakterii, a w konsekwencji do psucia żywności. Ściereczka umożliwi nawilżenie końcówek sałaty, a jednocześnie nie utrudni cyrkulacji powietrza. Jest też ekologiczna.

Porada Katarzyny Bosackiej spotyka się z krytyką

Obserwujący profil dziennikarki szybko zareagowali nie do końca trafną poradę:

Jeśli jest pleśń, to wyrzucamy całe warzywo, a nie spleśniałe końcówki — czytamy w jednym z komentarzy.

Podobnych wpisów było więcej, a pod każdym z nich influencerka tłumaczyła, że miała na myśli końce w ciemnym kolorze. Tłumaczenie jednak nie wydaje się nietrafione. Jedna ze wskazujących na błąd internautek poprosiła nawet Bosacką o „popracowanie nad komunikacją".

W nagraniu rzeczywiście widać, że spód sałaty nie jest pokryty pleśnią, a jedynie ma lekko brązowy kolor. Takie nieprecyzyjne wypowiedzi jednak stawiają ekspertkę w niezbyt dobrym świetle. Zwłaszcza że obserwującym nie umknął również fakt, iż ściereczka kuchenna, która już była używana w kuchni, może stanowić zagrożenie dla zdrowia:

„Ściereczka mocno używana, ale czysta” - jakim cudem? Detergenty w ściereczce i brud = zły pomysł na przechowywanie sałaty! Ręcznik papierowy zachowuje większą czystość i daje bezpieczeństwo. Ekologia jest bardzo istotna, ale zdrowie jeszcze ważniejsze — zwraca uwagę jedną z komentujących.

My zatem radzimy upewnić się, że zawijamy sałatę w czysty ręcznik. Proponujemy też proste patenty na wykorzystywanie produktów w całości. W tym artykule zdradzamy jak wykorzystać liście kalafiora. Ten natomiast zdradza sposób na pyszny bulion z obierek warzywnych.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Instagram/katarzynabosacka

Tagi: Kuchnia Dieta