Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Chrupiąca, obłędnie pyszna surówka z papryki i ogórka kiszonego
Adam Moskal
Adam Moskal 24.11.2021 01:00

Chrupiąca, obłędnie pyszna surówka z papryki i ogórka kiszonego

Sałatka z papryki
canva/AlessandraRC, Getty Images

Delikatnie słodka, soczysta i chrupiąca papryka sprawdza się w wielu potrawach, które wymagają odrobiny koloru, szczególnie w surówkach i sałatkach. Dlatego pokazujemy recepturę na pyszną surówkę złożoną z papryki, kiszonego ogórka oraz cebuli. Charakteryzuje się wyrazistym smakiem i aromatem, dlatego warto parować ją z daniami mięsnymi. W innym wypadku można zagłuszyć smak delikatnych składników.

Surówka z kolorowej papryki i innych warzyw jest nie tylko ładnie prezentującym się dodatkiem do obiadu. Zawiera ogromną ilość wartości odżywczych, takich jak witaminy, minerały czy błonnik, z tego powodu korzystnie wpływa na zdrowie. Co więcej, poniższa propozycja ma bardzo mało kalorii, a więc jest dietetyczna.

Przygotowanie surówki trwa jedynie kilka chwil, a efekt końcowy jest oszołamiający. Gdy podasz miskę ładnie pokrojonych i wymieszanych ze sobą warzyw do stołu, z pewnością niejeden domownik pochwali cię za twój kulinarny kunszt.

Przepis na surówkę z papryki

Składniki:

  • 9 ogórków kiszonych

  • 1 cebula czerwona

  • pół papryki żółtej

  • pół papryki czerwonej

  • 1 łyżka oliwy

  • sól

  • pieprz

  • garść świeżej pietruszki

  • szczypta ostrej papryki

Zacznij od umycia papryk, przecięcia ich na połówki i pozbycia się gniazd nasiennych, białych błonek i nasionek. Następnie każdą połówkę pokrój w cienkie paseczki o długości około 2-3 cm. Przełóż paprykę do dużej miski.

Ogórki odsącz z zalewy. Jeśli są zbyt kwaśne i słone, opłucz je pod bieżącą wodą. Każdy ogórek pokrój w półplasterki i odcedź je na sitku z nadmiaru soku przez 15 minut. Po tym czasie możesz wrzucić je do miski z papryką. Cebulę obierz ze skórki, przetnij ją na pół i posiekaj w drobną kostkę. Przełóż je do małej miski i zalej ciepłą wodą. Namoczenie cebuli zmniejsza jej ostrość i łagodzi smak, co podczas jedzenia jej na surowo, ma ogromne znaczenie.

Odcedź cebulę, dodaj do warzyw. Zawartość miski dopraw pieprzem, solą, oliwą, siekaną pietruszką i szczyptą ostrej papryki. Wymieszaj dokładnie. Wstaw miskę do lodówki na 30 minut, aby smaki dobrze się przegryzły. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić charakterystyczną surówkę z kiszonych ogórków. Ten tekst wyjawia przepis na surówkę z czerwonej kapusty.

Surówka z papryki

Źródło zdjęcia: canva/Maria_Lapina, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fajnyogrod Zapraszamy na nasz Instagram