Ciasteczka z białą czekoladą rozpływającą się w ustach
Ciasteczka z białą czekoladą - składniki
1/2 łyżeczki sody,
100 g masła,
200 g białej czekolady lub połowa białej czekolady - można zastąpić suszoną żurawiną (ok. 4 łyżek),
1/2 szklanki cukru pudru,
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 duże jajko,
200 g (1 i 1/4 szklanki) mąki pszennej,
1/2 szklanki obranych ze skorupek orzechów laskowych lub migdałów.
Przygotowanie ciasteczek z białą czekoladą
Masło pokrój w drobną kostkę i podgrzej do temperatury pokojowej. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Pokrój orzechy laskowe lub migdały. Umieść je na patelni i zarumień co chwilę mieszając. Następnie odłóż do miski.
Mieszaj masło, dodaj cukier puder i ubijaj (około 5 minut). Dodaj jajka i mieszaj przez około 3 minuty.
Wsyp mąkę do osobnej miski, dodaj sodę, proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj do ubitej masy i wymieszaj szpatułką.
Dodaj posiekane orzechy i pokrojoną w kostkę czekoladę (każda kostka pokrojona na 4 części). Delikatnie wymieszaj szpatułką.
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wykładaj masę po około 1 łyżce z zachowaniem odstępów. Popraw kształt masy palcami, formując półkulę.
Wstaw do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i piecz około 10-11 minut, aż brzegi biszkoptu zaczną się rumienić, ale środek nadal będzie miękki (po ostygnięciu stanie się twardy).