Smakosze.pl
Ciasteczka z białą czekoladą

pixabay.com

Ciasteczka z białą czekoladą rozpływającą się w ustach

26 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Dzięciołowska Marcelina

Udostępnij:

Ciasteczka z białą czekoladą to pyszne domowe wypieki z orzechami laskowymi i kawałkami białej czekolady. Są przyjemnie kruche, a czekolada rozpływa się w ustach. Proste i szybkie w przygotowaniu. Dodatkowo można dodać żurawinę lub migdały. Dowidz się, jak przygotować ciasteczka z białą czekoladą?

Ciasteczka z białą czekoladą - składniki

  • 1/2 łyżeczki sody,

  • 100 g masła,

  • 200 g białej czekolady lub połowa białej czekolady - można zastąpić suszoną żurawiną (ok. 4 łyżek),

  • 1/2 szklanki cukru pudru,

  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 1 duże jajko,

  • 200 g (1 i 1/4 szklanki) mąki pszennej,

  • 1/2 szklanki obranych ze skorupek orzechów laskowych lub migdałów.

Przygotowanie ciasteczek z białą czekoladą

Masło pokrój w drobną kostkę i podgrzej do temperatury pokojowej. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Pokrój orzechy laskowe lub migdały. Umieść je na patelni i zarumień co chwilę mieszając. Następnie odłóż do miski.

Mieszaj masło, dodaj cukier puder i ubijaj (około 5 minut). Dodaj jajka i mieszaj przez około 3 minuty.

Wsyp mąkę do osobnej miski, dodaj sodę, proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj do ubitej masy i wymieszaj szpatułką.

Dodaj posiekane orzechy i pokrojoną w kostkę czekoladę (każda kostka pokrojona na 4 części). Delikatnie wymieszaj szpatułką.

Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wykładaj masę po około 1 łyżce z zachowaniem odstępów. Popraw kształt masy palcami, formując półkulę.

Wstaw do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i piecz około 10-11 minut, aż brzegi biszkoptu zaczną się rumienić, ale środek nadal będzie miękki (po ostygnięciu stanie się twardy).

Dzięciołowska MarcelinaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

tatar Magdy Gessler

Przepisy

Jak Magda Gessler robi tatara?

Czytaj więcej >
Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Przepisy

Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Czytaj więcej >
jajo sadzone

Przepisy

Jak zrobić sadzone jajka bez oleju?

Czytaj więcej >
surówka z kalarepy

Przepisy

Witaminowa bomba - najlepsza surówka z kalarepy

Czytaj więcej >
śledzie

Przepisy

Jak zrobić marynowane śledzie bez octu?

Czytaj więcej >
Marchewka z groszkiem

Przepisy

Tradycyjna marchewka z groszkiem krok po kroku

Czytaj więcej >