Smakosze.pl Przepisy Najszybszy przepis babci na blok czekoladowy bez pieczenia. Chwila mieszania i do lodówki
facebook.com/Kasia Moje Ciasto

Najszybszy przepis babci na blok czekoladowy bez pieczenia. Chwila mieszania i do lodówki

8 listopada 2020
Autor tekstu: Adam Moskal

Ciasto, które przywraca wiele wspomnień z dzieciństwa jest banalnie proste do wykonania. Najlepszym możliwym wyborem jest przygotowanie bloku czekoladowego - deseru, który niegdyś był podawany praktycznie po każdym wykwintnym posiłku.

Ciasto, które zachwyca każdego

Blok czekoladowy smakuje właściwie każdemu łasuchowi, nie zważając na wiek. Starsi go uwielbiają, bo mają do niego sentyment, a młodsi przyrządzają z ciekawości, by przekonać się, czy słusznie jest tak wychwalany przez babcie i dziadków.

Receptura jest zaskakująco prosta, bo niekiedy nie potrzeba nawet mleka w proszku, aby przygotować pyszny czekoladowy deser, a całość jest tak mało skomplikowana, że swój blok z łatwością zrobią nawet najmłodsi. Warto więc zaangażowac do pracy dzieci, by uczyły się od najmłodszych lat.

Blok jest najlepszym możliwym wyborem dla leniwych, bo jego przygotowanie nie wymaga właściwie żadnego wysiłku ani dużych umiejętności kulinarnych, ale za to lubimy go jeszcze bardziej. Jeśli brakuje ci czasu na stanie i gotowanie - masz idealny sposób, aby ciągle cieszyć się pysznym deserem.

Przygotowanie tej pyszności zajmuje tylko chwilę, a do tego nie wymaga wycieczki do sklepu po trudno dostępne składniki - większość z nich, o ile nie wszystkie, masz prawdopodobnie od razu w kuchni.

Przepis na pyszny blok czekoladowy prosto od babci

  • 400 g herbatników

  • 200 g masła

  • 100 g cukru

  • 3 łyżki kakao

  • 100 ml mleka

  • 300 g mleka w proszku (dodatek nieobowiązkowy)

Zacznij od pokruszenia herbatników na mniejsze kawałki. Zawiń je w czystą ścierkę i przejedź kilkukrotnie wałkiem do ciasta. Uważaj jednak, aby nie pokruszyć ich za bardzo, by nie były herbatnikowym pyłem.

Do garnka wlej mleko, dodaj masło cukier oraz kakao.Zagotuj całość, aż masło się rozpuści. Odstaw garnek w chłodne miejsce, aby masa przestygła. Po ostygnięciu wsypuj stopniowo mleko w proszku i ciągle miksuj. Następnie dodaj do masy herbatniki.

Do formy na keks wysmarowanej masłem wylej masę i uderz kilkukrotnie forma o blat, aby pozbyć sie powietrza ze środka masy. Wstaw ją do lodówki na całą noc, a o poranku możesz już cieszyć się pysznym deserem.

Możesz eksperymentować ze składnikami i dodawać do masy orzechy, suszone owoce czy inne składniki. Wszystko zależy od twojej wyobraźni.

Źródło: obzarciuch.pl

Zapraszamy na naszego Instagrama

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy