Ciasto bananowo-kakaowe z jogurtem: prosty przepis krok po kroku
pixabay.com

Ciasto bananowo-kakaowe z jogurtem: prosty przepis krok po kroku

Ciasto bananowo-kakaowe z jogurtem to pyszny wypiek, który możemy dostosować do własnych słodkościowych upodobań. W wariancie bez czekolady, polewy i posypki jest lekkie, nie za słodkie, aromatyczne. Poznaj prosty przepis na ciasto bananowo-kakaowe z jogurtem.

Ciasto bananowo-kakaowe z jogurtem: dla kogo?

Ciasto bananowo-kakaowe z jogurtem na pewno przypadnie do gustu wszystkim amatorom słodyczy o zrównoważonym smaku, i wilgotnych, aromatycznych ciast. W wariancie bazowym, bez dodatku czekolady, polewy i posypki czekoladowej, ciasto bananowo-kakaowe z jogurtem jest dość lekkie – to umiarkowana rozpusta.

Ciasto bananowo-kakaowe z jogurtem: na jaką okazję?

Ciasto bananowo-kakaowe z jogurtem to pyszny, aromatyczny wypiek, nie za słodki, nie za suchy, który świetnie sprawdzi się jako deser dla rodziny, na dowolną okazję i bez okazji.

Ciasto bananowo-kakaowe z jogurtem: ile kalorii?

Ciasto bananowo-kakaowe z jogurtem jest dość kaloryczne – przyjemność pochodzi z jego smaku, a nie świadomości, że się zdrowo odżywiamy. Ciasto bananowo-kakaowe nie zawiera jednak – w wariancie bazowym – wielu słodkich składników. Jeśli zrezygnujemy z dodania czekolady do ciasta, zrobienia czekoladowej polewy i posypki, możemy jeść ciasto bez obaw, że przestaniemy mieścić się w drzwiach, oczywiście w rozsądnych ilościach.

Ciasto bananowo-kakaowe z jogurtem: trudność

Ciasto bananowo-kakaowe z jogurtem to prosty do przygotowania wypiek. Żaden etap prac nie sprawia większych trudności. Gotowanie ogranicza się tak naprawdę do cierpliwego mieszania składników.

Ciasto bananowo-kakaowe z jogurtem: czas na przygotowanie

Ciasto bananowo-kakaowe z jogurtem to dość szybki wypiek. Przygotowanie ciasta i dodatków nie zabiera wiele czasu, ale potem ciasto musi się piec przez ok. godzinę. Wszystko razem nie powinno zająć nam więcej niż 1,5 godziny.


Ciasto bananowo-kakaowe z jogurtem: składniki

  • Banany dojrzałe, z pociemniałą skórką – 300 g
  • Kakao gorzkie – 55 g
  • Jogurt naturalny 200 ml
  • Masło – 200 g
  • Mąka pszenna – 250 g
  • Jajka – 3 duże
  • Cukier puder – 200 g
  • Cynamon – 1 łyżeczka
  • Sól – ½ łyżeczki
  • Soda oczyszczona – 1,5 łyżeczki

Ciasto bananowo-kakaowe z jogurtem: składniki opcjonalne

Ciasto bananowo-kakaowe z jogurtem nie jest przesadnie słodkie i nadaje się nawet dla osób, które bardzo dbają o linię. Jeśli jednak chcemy sobie nieco osłodzić życie, możemy dodać do ciasta siekaną ciemną czekoladę – 100 g, polać je polewą czekoladową (drugie 100 g czekolady i 100 ml śmietanki kremowej 30%), a do tego przyprószyć czekoladowymi płatkami.

Z kolei dla dodatkowej kwaskowatości możemy dolać też sok z połowy dużej cytryny.

Ciasto bananowo-kakaowe z jogurtem: potrzebne przybory

Do upieczenia ciasta bananowo-kakaowego z jogurtem będziemy potrzebowali formy do pieczenia typu keksówka, papieru do pieczenia, blendera i miksera, dwóch misek, łyżki lub rózgi kuchennej, noża i patyczka do sprawdzenia wilgotności ciasta.

Ciasto bananowo-kakaowe z jogurtem: przygotowanie formy

Nasze ciasto bananowo-kakaowe z jogurtem będzie dość długie, dlatego musimy sobie zawczasu przygotować podłużną formę na keks, powyżej 30 cm długości i ok. 9 cm szerokości, albo dwie mniejsze formy. Możemy sprawdzić za pomocą wody, czy zmieści nam się do formy lub form mniej więcej 2,5 l ciasta.

Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Teraz możemy przystąpić do wyrabiania ciasta.

Ciasto bananowo-kakaowe z jogurtem: przygotowanie ciasta

Obieramy banany, wrzucamy je do kielicha blendera, dodajemy jogurt naturalny i blendujemy do uzyskania jednolitej masy.

Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy kakao, sól, a także cynamon, i wszystko mieszamy łyżką.

Kroimy masło w drobną kostkę. Dobrze jest wyjąć je z lodówki jakieś pół godziny wcześniej, by zmiękło. Wrzucamy je do miski, dosypujemy cukru pudru i ubijamy mikserem na wysokich obrotach, aż powstanie krem. Do kremu dodajemy kolejno jajka, ciągle wytrwale mieszając, by krem cały czas zachowywał jednorodność.

Do kremu maślano-jajecznego dodajemy teraz połowę mąki z dodatkami. Przestawiamy mikser na małe obroty, by się nie pyliło, i mieszamy wszystko dokładnie. Następnie dodajemy zmiksowane wcześniej banany z jogurtem, znowu dokładnie mieszamy, a potem dodajemy jeszcze drugą połowę mąki i – opcjonalnie - posiekaną ciemną czekoladę. Wszystko mieszamy, aż uzyskamy jednolite ciasto.

Ciasto bananowo-kakaowe z jogurtem: pieczenie

Ciasto bananowo-kakaowe przekładamy następnie do formy i wkładamy do piernika (nagrzanego do 180 stopni Celsjusza). Pieczemy przez ok. 55-60 minut, sprawdzając wilgotność patyczkiem. Gdy patyczek jest suchy, nasze ciasto bananowo-kakaowe z jogurtem jest już gotowe. Wyjmujemy je z piekarnika i studzimy. Gdy wystygnie, możemy wyjąć je z formy, pokroić i podać.

Ciasto bananowo-kakaowe z jogurtem: przygotowujemy polewę (opcjonalnie)

Jeśli czekolada jest szczególnie droga naszemu sercu i mamy wrażenie, że w cieście bananowo-kakaowym z jogurtem jest jej ciut przymało, możemy zrobić jeszcze polewę czekoladową. Po prostu siekamy gorzką czekoladę z dużą zawartością kakao, wrzucamy do miski i zalewamy gorącą śmietanką kremówką (100 g). Dokładnie mieszamy, aż czekolada rozpuści się, tworząc gęstą polewę. Nakładamy ją na wierzch naszego ciasta.

Polewa czekoladowa do ciasta bananowo-kakaowego z jogurtem aż prosi się o posypkę z płatków czekoladowych.

Ciasto bananowo-kakaowe z jogurtem: podanie

Ciasto bananowo-kakaowe ma ładny, jednolicie ciemnobrązowy kolor. Możemy je dowolnie przyozdobić i podać np. z dżemem czy powidłami (pomarańczowe, morelowe), jakąś posypką (choćby cukrem pudrem) czy polewą. Świetnie też smakuje bez żadnych dodatków.

Następny artykuł