Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nikt mi nie wierzy, że sama piekę to ciasto. Wygląda jak milion dolarów i smakuje lepiej niż z cukierni
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 16.11.2024 21:00

Nikt mi nie wierzy, że sama piekę to ciasto. Wygląda jak milion dolarów i smakuje lepiej niż z cukierni

ciasto
Fot. YouTube/cakes.cookrate

Czy we własnej kuchni uda się przygotować ciasto lepsze niż z cukierni? Tak, tylko trzeba skorzystać z tego przepisu. Wygląda bajecznie, pachnie pomarańczami i smakuje, że palce lizać. Jest idealne na deser dosłownie na każdą okazję. 

Ciasto lepsze niż z cukierni

Jesteś łasuchem? Lubisz domowe ciasta? Teraz przyrządzisz ciasto lepsze niż z cukierni. Pomarańcze zatopione w pysznej masie oblanej czekoladą, to jest to, co kochają łasuchy. Wiadomo, że jemy oczami, a ten deser wygląda po prostu obłędnie.

Soczyste owoce gwarantują doskonały smak. Dlatego warto wypróbować ten przepis w swojej kuchni. Recepturę można zobaczyć na kanale YouTube Cookrate-Cakes. Stamtąd pochodzą też zdjęcia wykorzystane w artykule. Taki deser to prawdziwy starzał w 10 i nie wymaga pieczenia.

ciasto
Fot. YouTube/cakes.cookrate
Pieczony schab zawsze wyjdzie miękki i delikatny. Wystarczy, że do marynaty dodasz ten owoc

Jak przygotować ciasto bez pieczenia z pomarańczami?

Składniki:

  • 14 g Agar-agar
  • 60 g cukru
  • 1 litr mleka
  • 3 pomarańcze
  • 150 ml mleka
  • 130 g gorzkiej czekolady
  • 40 g cukru
  • 8 g Agar-agar
  • 25 g kakao

Przygotowanie ciasta zacznij od odcięcia szyjki z plastikowej butelki po wodzie. Do garnka wsyp 60 g cukru, wlej litr mleka i wymieszaj. Następnie podgrzej i w trakcie dalej mieszaj. Potem przelej do przygotowanej butelki tak, by płyn przykrył jej dno.

Pomarańcze obierz i w całości włóż do butelki. Zalej płynem i gdy ten ostygnie, włóż na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto wyjmij z lodówki. Butelkę rozetnij i zdejmij z ciasta. Teraz zrób polewę czekoladową. Do garnka przełóż gorzką czekoladę, wsyp 40 g cukru i 8 g Agaru. Dodaj kakao i wlej 300 ml mleka. 

Deser, który wygląda obłędnie

Polewę podgrzej i polej nią ciasto. Gdy polewa ostygnie, wstaw ciasto na 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu deser jest już gotowy do podania. Prezentuje się obłędnie i pysznie smakuje. Pomarańcze w delikatnej masie z polewą czekoladową nie mają sobie równych.

Dzięki temu przepisowi zrobisz ciasto lepsze niż w cukierni. Deser zachwyci wyglądem i ciekawym smakiem. Nie jest też trudny w przygotowaniu, dlatego wypróbuj tę recepturę w swojej kuchni. Pisaliśmy o tym, jak upiec inne doskonałe ciasto z mandarynkami. Informowaliśmy, co Katarzyna Bosacka sądzi o mięsie mielonym z Lidla. 

ciasto
Fot. YouTube/cakes.cookrate