Ciasto Lion
pixabay.com

Ciasto Lion

Co jest słodkie, orzechowe i lekko budyniowe, trójwarstwowe, kajmakowe, z dodatkiem herbatników? Nie zapomnijmy o preparowanym ryżu. Tak, zgadza się to bardzo popularne ciasto zainspirowane batonikami Lion. Będzie doskonałe na każda okazję – urodziny, imprezy rodzinne a nawet jako codzienna dawka słodkości. I bardzo ważna rzecz – ciasto nie wymaga pieczenia.

Ultra proste ciasto Lion

Nieziemski smak i rozpływające się w ustach kawałki ciasta. Kilka warstw, które każdemu poprawią humor. Bez pieczenia i bałaganu w kuchni.

SKŁADNIKI

2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (każdy po 40 g)
3 łyżki cukru
750 ml mleka
400 g herbatników z ząbkami
1 puszka masy kajmakowej lub krówkowej
200 g miękkiego masła
1/2 szklanki masła orzechowego
do wyboru: 50 g orzechów ziemnych lub 2 batoniki Lion lub 1 szklanka ryżowych chrupek
100 g mlecznej czekolady + 1 łyżka oleju

PRZYGOTOWANIE

Budynie wymieszaj z 250 ml mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Uważaj, żeby nie wykipiało. Następnie wlewaj rozpuszczone w mleku budynie i energicznie mieszaj, najlepiej trzepaczką. Lekko zagotuj masę i odstaw z ognia. Poczekaj aż budynie całkowicie ostygną. Posmaruj masłem blachę o wymiarach 20x35 cm i wyłóż papierem do pieczenia. Na spód połóż pierwszą warstwę herbatników, na tę warstwę wylej masę kajmakową i połóż kolejną warstwę herbatników. Ubij masło na puszystą masę i dodawaj do niego po łyżce ostudzony budyń. Cały czas wszystko mieszaj, aby uzyskać gładką masę bez grudek. Masę podziel na dwie części. Jedna wyłóż na herbatniki i przykryj ostatnią warstwą ciastek. Drugą część budyniu zmieszaj z masłem orzechowym i wyłóż na wierzch ciasta. Zbliżamy się do końca przygotowywania ciasta. Posyp teraz wierzch orzechami, posiekanymi batonikami lub chrupkami ryżowymi. Rozpuść połamaną na kosteczki czekoladę mleczną z dodatkiem oleju i polej po cieście. Wstaw do lodówki, ale przed podaniem najlepiej pozostaw na kilka godzin w temperaturze pokojowej.

Na nagłą wizytę gości

Bez pieczenia i zbędnych składników. Słodkie, idealne do kawy i herbaty – oczywiście bez cukru. Ciasto Lion to propozycja dla tych, którzy nie bardzo lubią długi proces pieczenia.

SKŁADNIKI

350 g maślanych herbatników
3 sztuki batona Lion
500 g serka mascarpone
1 puszka kajmaku
660 ml śmietany kremówki
3 opakowania fixu do śmietany
3 łyżki cukru pudru
70 g mlecznej czekolady

PRZYGOTOWANIE

Przygotuj kwadratową blaszkę o wymiarach mniej więcej 25 cm x 25 cm. Wyłóż ją folia aluminiową. Ułóż pierwszą warstwę herbatników, a na niej rozprowadź 2 czubate łyżki masy kajmakowej. Przykryj kolejną warstwą herbatników. Przełóż do dużej miski serek mascarpone, 2 łyżki kajmaku oraz drobno posiekane 3 batony Lion. Po wymieszaniu wyłóż masę na herbatniki i delikatnie rozprowadź. Teraz ubij na sztywno śmietanę kremówkę. Wymieszaj cukier puder z fixami i dodaj do ubitej śmietany. Krótko miksuj, aby składniki się połączyły. Przełóż śmietanę na ciasto i delikatnie wyrównaj. Wsadź je do lodówki na kilka godzin. Rozpuść mleczną czekoladę i polej nią schłodzone ciasto.

Białe ciasto Lion

Tak, jak jest kilka rodzajów batona Lion, tak samo jest kilka wariantów tego ciasta, np. białe ciasto Lion.

SKŁADNIKI

6 jajek
1 szklanka
1,5 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół tabliczki białej czekolady
sok z cytryny

MASA
4 żółtka
4 szklanki mleka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek maki pszennej
6 łyżek cukru
300 g masła
100 g ryży preparowanego
1 puszka masy kajmakowej

PRZYGOTOWANIE

Biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier, żółtka oraz mąki. Wszystko delikatnie miksujemy. Na koniec dodajemy startą białą czekoladę. Dokładnie mieszamy. Smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą prostokątną blaszkę o wymiarach około 22x35 cm.

Masa. 3 szklanki mleka gotujemy natomiast 1 szklankę miksujemy z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną oraz cukrem. Wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy, aż utworzy się budyń. Ucieramy zimne masło na gładką masę i dodajemy w trakcie miksowania po 1 łyżce budyniu. Ryż wymieszaj z kajmakiem. Biszkopt przekrój na 2 części i polej sokiem z cytryny (możesz go wymieszać z wodą). Następnie wyłóż ryż i wyrównaj. Na ryż wyłóż 2/3 masy budyniowej i przykryj drugim biszkoptem. Przykrywamy teraz całość resztą budyniu. Możesz na wierzch dodać posiekane solone orzeszki ziemne.

Następny artykuł