Smakosze.pl
Ciasto "Puszek" z truskawkami

pixabay.com

Ciasto "Puszek" z truskawkami

20 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Małas Karolina

Udostępnij:

Sezon na truskawki co prawda dopiero przed nami, ale jeżeli szukacie dobrego przepisu na proste i szybkie ciasto, w którym te owoce sprawdzą się idealnie, to właśnie go znaleźliście.

Ciasto "Puszek" z truskawkami: składniki 

  • 200 g masła

  • 4 jajka

  • 200 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 150 g cukru pudru

  • 400 g truskawek

Ciasto "Puszek" z truskawkami: przygotowanie

Wszystkie półprodukty powinny być w temperaturze pokojowej, więc najlepiej wyciągnąć je z lodówki ok. 30 minut przed rozpoczęciem pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza.

Masło kroimy w kostkę i ubijamy w robocie kuchennym na puszystą pianę, dodając stopniowo po kilka łyżkek cukru pudru i po jednym żółtku. Białka zostawiamy na później.

Zmniejszamy moc robota i dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy tylko do połączenia składników. Możemy zrezygnować z robota i wmieszać mąkę i proszek za pomocą łyżki lub szpatułki.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy ją do gotowej masy, starając się, by piana nie straciła swojej puszystości. Najlepiej wykonać to szpatułką i używać metody zakładania.

Tortownicę o wymiarach ok. 24-25 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Wylewamy do niej ciasto, a na wierzchu rozkładamy połówki truskawek.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy “Puszka” cukrem pudrem.

Smacznego!

Małas KarolinaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Przepis podstawowy na leniwe pierogi

Czytaj więcej >

Przepisy

Bitki schabowe w aksamitnym sosie chrzanowym

Czytaj więcej >

Przepisy

Prawdziwa polska zupa grochówka

Czytaj więcej >

Przepisy

Placki z marchwi - prosty przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Naleśniki z serem na słodko

Czytaj więcej >

Przepisy

Kultowe ptysie z kremem

Czytaj więcej >