Ciasto "Puszek" z truskawkami
Ciasto "Puszek" z truskawkami: składniki
200 g masła
4 jajka
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g cukru pudru
400 g truskawek
Ciasto "Puszek" z truskawkami: przygotowanie
Wszystkie półprodukty powinny być w temperaturze pokojowej, więc najlepiej wyciągnąć je z lodówki ok. 30 minut przed rozpoczęciem pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
Masło kroimy w kostkę i ubijamy w robocie kuchennym na puszystą pianę, dodając stopniowo po kilka łyżkek cukru pudru i po jednym żółtku. Białka zostawiamy na później.
Zmniejszamy moc robota i dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy tylko do połączenia składników. Możemy zrezygnować z robota i wmieszać mąkę i proszek za pomocą łyżki lub szpatułki.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy ją do gotowej masy, starając się, by piana nie straciła swojej puszystości. Najlepiej wykonać to szpatułką i używać metody zakładania.
Tortownicę o wymiarach ok. 24-25 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Wylewamy do niej ciasto, a na wierzchu rozkładamy połówki truskawek.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy “Puszka” cukrem pudrem.
Smacznego!