Ciasto "Puszek" z truskawkami
pixabay.com

Ciasto "Puszek" z truskawkami

Sezon na truskawki co prawda dopiero przed nami, ale jeżeli szukacie dobrego przepisu na proste i szybkie ciasto, w którym te owoce sprawdzą się idealnie, to właśnie go znaleźliście.

Ciasto "Puszek" z truskawkami: składniki

  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g cukru pudru
  • 400 g truskawek


Ciasto "Puszek" z truskawkami: przygotowanie

Wszystkie półprodukty powinny być w temperaturze pokojowej, więc najlepiej wyciągnąć je z lodówki ok. 30 minut przed rozpoczęciem pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza.

Masło kroimy w kostkę i ubijamy w robocie kuchennym na puszystą pianę, dodając stopniowo po kilka łyżkek cukru pudru i po jednym żółtku. Białka zostawiamy na później.

Zmniejszamy moc robota i dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy tylko do połączenia składników. Możemy zrezygnować z robota i wmieszać mąkę i proszek za pomocą łyżki lub szpatułki.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy ją do gotowej masy, starając się, by piana nie straciła swojej puszystości. Najlepiej wykonać to szpatułką i używać metody zakładania.

Tortownicę o wymiarach ok. 24-25 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Wylewamy do niej ciasto, a na wierzchu rozkładamy połówki truskawek.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy “Puszka” cukrem pudrem.

Smacznego!

Następny artykuł