Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciasto "Puszek" z truskawkami
Małas Karolina
Małas Karolina 25.03.2022 22:46

Ciasto "Puszek" z truskawkami

Ciasto "Puszek" z truskawkami
pixabay.com

Ciasto "Puszek" z truskawkami: składniki 

  • 200 g masła

  • 4 jajka

  • 200 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 150 g cukru pudru

  • 400 g truskawek

Ciasto "Puszek" z truskawkami: przygotowanie

Wszystkie półprodukty powinny być w temperaturze pokojowej, więc najlepiej wyciągnąć je z lodówki ok. 30 minut przed rozpoczęciem pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza.

Masło kroimy w kostkę i ubijamy w robocie kuchennym na puszystą pianę, dodając stopniowo po kilka łyżkek cukru pudru i po jednym żółtku. Białka zostawiamy na później.

Zmniejszamy moc robota i dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy tylko do połączenia składników. Możemy zrezygnować z robota i wmieszać mąkę i proszek za pomocą łyżki lub szpatułki.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy ją do gotowej masy, starając się, by piana nie straciła swojej puszystości. Najlepiej wykonać to szpatułką i używać metody zakładania.

Tortownicę o wymiarach ok. 24-25 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Wylewamy do niej ciasto, a na wierzchu rozkładamy połówki truskawek.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy “Puszka” cukrem pudrem.

Smacznego!

Tagi: