Ciotka Grażyna zawsze podawała tę przekąskę na Andrzejki. W końcu mam przepis, w tym roku zrobię ją sama
Roladki z szynki od mojej ciotki zawsze zachwycały naszą rodzinę. Co roku podawała je w Andrzejki, a każdy chciał dostać przepis. Kiedy w końcu poznałam ich skład, od razu je przygotowałam. Są tak pyszne, że musicie spróbować. Nie tylko Andrzejom się spodobają.
Roladki są idealne na imprezy
Andrzejki, podobnie jak wiele innych spotkań towarzyskich, będą przyjemniejsze, gdy podacie kilka smakołyków. Spotkanie w gronie znajomych może umilić nie tylko kultowa już jarzynowa, czy, obecnie nieco kosztowny tatar.
Moja ciotka zawsze stawiała proste roladki z szynki konserwowej. W prostokątną wędlinę zawijała dodatki, których nie sposób było odgadnąć. Smakowały bardzo znajomo i gdy poznałam przepis, nie miałam wątpliwości, że warto się na nie skusić.
Przepis na roladki z szynki
Prosta i smaczna przekąska imprezowa mojej cioci wcale nie wymaga wielu składników. Szynka konserwowa, dobre ogórki z octu, marynowane grzybki i prosty „sos” wystarczą, by wyczarować sycącą propozycję dla gości. Warto się skusić.
Składniki:
- 8 plastrów szynki konserwowej
- 8 marynowanych pieczarek
- 3 średnie ogórki konserwowe
- 150 g śmietankowego serka kanapkowego
- 50 g majonezu
Lista produktów jest krótka, a żaden nie kosztuje wiele. Do uformowania roladek przyda się jeszcze kawałek folii spożywczej deska do krojenia. Szczegóły wykonania opisuję w instrukcji dostępnej poniżej.
Jak zrobić roladki z szynki? Przepis jest prosty
Zaczynam od posiekania odcedzonych z zalewy ogórków i grzybków. Wsypuje je do miski i starannie mieszam z majonezem oraz serkiem kanapkowym.
Teraz na desce do krojenia układam folię spożywczą, a na niej wszystkie plastry szynki tak, aby delikatnie na siebie zachodziły, tworząc duży prostokąt.
Na tak przygotowanej powierzchni równomiernie rozsmarowuję nadzienie. Zwijam całość dość ciasno i zabezpieczam końce folią. Wkładam roladę do lodówki na godzinę.
Jak podawać roladki z szynki?
Po schłodzeniu wykonany rulon z farszem należy odpakować z folii i pokroić na plastry o grubości około 1,5 cm. Układamy je na półmisku wyłożonym sałatą i serwujemy. Jeśli macie ochotę, możecie obok położyć nieco ostrej musztardy.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smaczne przekąski. Oprócz roladek z szynki polecamy pieczone frykasy z ciecierzycy i marchwi . Być może skuszą was też zdrowe chipsy z jarmużu lub buraka — w sezonie zimowym przekąska jest bardzo tania.